wtorek, 23 czerwca 2015

SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE Z NUTELLI I TRUSKAWKAMI

Sernik na zimno zawsze kojarzył mi się z paskudnym tworem z torebki, nie jadłam, nie lubiłam, ale ten przepis złamał moje uprzedzenia :) Jest lekki, kwaskowy, pyszny, do tego łatwy w przygotowaniu, w takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze.


SKŁADNIKI:

SPÓD:

- 250 g herbatników
- 300 g nutelli

MASA SEROWA:

- 400 g sera mascarpone
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii

TRUSKAWKI

- 600 g truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
-pół szklanki wody lub soku
- opcjonalnie 3 łyżki cukru

ZMIEL HERBATNIKI lub rozdrobnij blenderem, chodzi o to, żeby powstała taka słodka "bułka tarta". Ogrzej nutellę, powinna być płynna, ja wstawiłam słoik do ciepłej wody. Tortownicę wyłóż folią śniadaniową, masą dokładnie pokryj dno. Wstaw do lodówki.

ZALEJ ŻELATYNĘ MAŁĄ ILOŚCIĄ ZIMNEJ WODY, po kilku minutach napęcznieje. Laskę wanilii przekrój i nożem wyskrob nasiona. Przygotuj dwa garnki- mniejszy i większy, do większego nalej trochę wody, tyle żeby dno mniejszego nie dotykał wody. Wbij żółtka, podgrzewaj i intensywnie ubijaj, jeśli masz siłę to rózgą, ja używam miksera. Co jakiś czas dodawaj trochę cukru i wanilię, kiedy masa potroi swoją objętość dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę dodaj do sera i porządnie wymieszaj. Wylej na spód z nutelli i herbatników, wstaw do lodówki.



UMYTE I OCZYSZCZONE TRUSKAWKI zblenduj na gładką masę, ja miałam bardzo słodkie truskawki, nie dodałam cukru. Jeśli Twoje są kwaśne dodaj cukier. Żelatynę namocz w małej ilości wody, po kilku minutach napęcznieje. Sok zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszaj. Wlej na masę serową, wygładź łopatką, wstaw do lodówki na 3 godziny albo na całą noc

PRZED PODANIEM wyjmij sernik z tortownicy i udekoruj owocami sezonowymi, u mnie były borówki amerykańskimi. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Smakowity, zwłaszcza nutellowy spód :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Spód z nutelli jest bardzo prosty, a smakuje jak milion dolarów :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń