czwartek, 15 października 2015

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ

SKŁADNIKI:

- 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej



NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYP CUKIER, po kilu sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu.


PO KILKUNASTU MINUTACH dodaj oliwę, sól, pieprz i musztardę, zamieszaj, w razie konieczności znowu podlej odrobiną wody.


CZĘSTO MIESZAJ KONFITURĘ, aby się nie przypaliła. Kiedy uzyska ładny kolor i konsystencję, a cebula będzie się rozpadać jest gotowa.




TAKA KONFITURA idealnie nadaje się do mięs, pasztetów, kanapek a także do serów i świątecznej kiełbasy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz