środa, 7 października 2015

Domowe wędliny- mielonka z szynkowara

SKŁADNIKI:

- 1 kg łopatki (im tłustsza tym lepsza)
- 20 g pektosoli
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 ml zimnej wody


PODZIEL ŁOPATKĘ NA KAWAŁKI, i porządnie ubij tłuczkiem do mięsa, w ten sposób wydzieli się naturalna żelatyna i wędlina będzie zwarta.


ZMIEL DWUKROTNIE w maszynce na grubych oczkach.

MASOWANIE TO NAJBARDZIEJ PRACOCHŁONNY element zrobienia dobrej mielonki. Ja używam do tego robota kuchennego lub maszyny do chleba (program wyrabianie), jeśli ich nie posiadasz możesz odpuścić sobie bieganie/ fitness/ siłownię :) Należy połączyć mięso z resztą składników i masować około 20 minut, masa musi być kleista, taka żelatynowa, jeśli do tego się nie przyłożysz mielonka będzie się kruszyć.


DO SZYNKOWARA WŁÓŻ SPECJALNY WOREK i bardzo dokładnie napełniaj go masa mięsną, małymi partiami, aby nigdzie nie było powietrza. Kiedy wykorzystasz całe mięso zamknij szynkowar pokrywką ze sprężyna.

SZYNKOWAR WSTAW DO LODÓWKI na około 10 godzin. Przygotuj garnek z gorącą wodą, na jego dnie połóż ściereczkę i wsadź termometr do środka. Wstaw szynkowar do wody, temperatura powinna wynosić około 85 stopni, a woda sięgać do 3/4 szynkowara. Gotuj około 2,5 godziny, temperatura w środku musi osiągnąć 85 stopni


PRZEŁÓŻ SZYNKOWAR DO ZIMNEJ WODY, musi ostygnąć przed włożeniem do lodówki, a w lodówce spędzić około 10 godzin. Po tym czasie wyjmij szynkowar i przelej wrzątkiem aby łatwo było wyciągnąć mielonkę. W procesie parzenia utworzy się na górze galaretka, usuń ją i pokrój wędlinę.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz