poniedziałek, 2 listopada 2015

DOMOWA MUSZTARDA

SKŁADNIKI:

- 100 g gorczycy białej
- 120 ml wody
- 80 ml octu

GORCZYCĘ ZALEJ WODĄ I OCTEM, na około 48 godzin wstaw do lodówki. Po tym czasie gorczycę niezbyt dokładnie zblenduj- będzie przypominała francuską.



TA MUSZTARDA JEST piekielnie ostra, jeśli lubisz łagodniejsze połącz ją z miodem.Możesz także przed zamarynowaniem uprażyć ziarenka gorczycy, znacznie łagodzi to smak.


NA BAZIE TEGO przepisu dzięki różnym dodatkom możesz zrobić wiele rodzajów musztardy. Ja bardzo lubię koperkową (idealna do ryb), chrzanową (super do mięs), paprykową lub ziołową. Roboty tyle co nic, a jest na prawdę pyszna.





5 komentarzy:

  1. Prosty przepis! Ja robiłam parę razy fińską musztardę, która od naszej różni się tym, że w smaku jest słodkawa, choć oczywiście również pierwsze skrzypce gra gorczyca. Minus jest taki, że zawiera sporo cukru http://linawsmietanie.blogspot.com/2014/01/joulusinappi-finska-swiateczna-musztarda.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowo robi wrazenie,niema koniecznosci pojscia do sauny:)Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń