SKŁADNIKI:
- 100 g gorczycy białej
- 120 ml wody
- 80 ml octu
GORCZYCĘ ZALEJ WODĄ I OCTEM, na około 48 godzin wstaw do lodówki. Po tym czasie gorczycę niezbyt dokładnie zblenduj- będzie przypominała francuską.
TA MUSZTARDA JEST piekielnie ostra, jeśli lubisz łagodniejsze połącz ją z miodem.Możesz także przed zamarynowaniem uprażyć ziarenka gorczycy, znacznie łagodzi to smak.
NA BAZIE TEGO przepisu dzięki różnym dodatkom możesz zrobić wiele rodzajów musztardy. Ja bardzo lubię koperkową (idealna do ryb), chrzanową (super do mięs), paprykową lub ziołową. Roboty tyle co nic, a jest na prawdę pyszna.
Prosty przepis! Ja robiłam parę razy fińską musztardę, która od naszej różni się tym, że w smaku jest słodkawa, choć oczywiście również pierwsze skrzypce gra gorczyca. Minus jest taki, że zawiera sporo cukru http://linawsmietanie.blogspot.com/2014/01/joulusinappi-finska-swiateczna-musztarda.html
OdpowiedzUsuńFajny przepis, kiedyś na pewno zrobię.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńsmakowo robi wrazenie,niema koniecznosci pojscia do sauny:)Pozdr
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń