Tosty francuskie to wspaniały sposób na pieczywo niepierwszej świeżości, jajko i mleko cudnie rozmiękczą chleb, który na kanapki już się nie nadaje, a wiadomo szkoda wyrzucić. Do przybrania możesz użyć cukru pudru, owoców, jadalnych kwiatów, dżemów.... wszystkiego na co masz ochotę.
SKŁADNIKI:
- 6 kromek czerstwego bezglutenowego chleba jasnego
- 2 jajka
- 100 ml tłustego mleka
- 25 ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- masło do smażenia
ROZTRZEP JAJKA I MLEKO w płaskim naczyniu, każdą z kromek zamocz na około 2 minuty z każdej strony- muszą mocno nasiąknąć.
ROZGRZEJ PATELNIĘ z masłem, tosty smaż na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru. Ważne- ogień nie może być za duży, tosty się spalą i będą paskudne.
TOSTY POŁÓŻ NA RĘCZNIKU papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem, kokosem, owocami... Ja tosty francuskie podałam z kwiatami forsycji, są bardzo zdrowe- mają dużo rutyny, oczy
wiście zielonych ogonków się nie je ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz