SKŁADNIKI:
- pół kilo mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- oregano
- 5 ząbków czosnku (drobno posiekanych)
- mała cebula (drobno pokrojona)
- łyżeczka mazeiny
- 1 jajko
- puszka pomidorów w puszcze
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
- chlust czerwonego wytrawnego wina
- sól
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- szczypta cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- 250 g chorizo
- garść makaronu spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy)
- parmezan do posypania
NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj przyprawy i wino.
WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój chorizo na plasterki.
KLOPSIKI I CHORIZO dodaj do sosu pomidorowego, który powinien całkowicie je zakrywać. Duś przez około 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje dodaj wody lub sosu pomidorowego.
MAKARON UGOTUJ wg wskazówek na opakowaniu, wymieszaj z pomidorowym sosem, na wierzchu ułóż klopsiki i chorizo, posyp parmezanem. Smacznego
Mam pytanie o 4 składnik: 5 ząbków (drobno posiekanych), ale 5 ząbków czego? Ominięcie tego składnika może położyć cały przepis, a szkoda by było ;)
OdpowiedzUsuńChodzi o czosnek, już poprawione :)
Usuń