SKŁADNIKI:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru
- 1 jajko (ja miałam bardzo duże)
- 180 g wiórek kokosowych
- pianki
- krem angielski
PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło. Kiedy wszystko się rozpuści i lekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt.
DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj wiórki i jajko, ciągle mieszaj. Ciasto przełóż do foremki, ja użyłam jednorazowej (24x12 zm), na wierzchu połóż pianki
BROWNIE PIECZ OKOŁO 30 minut, musi jeszcze przestygnąć i się zestalić, u mnie wystarczyła godzina. Podawaj z kremem angielskim. Smacznego!
- krem angielski
PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło. Kiedy wszystko się rozpuści i lekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt.
DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj wiórki i jajko, ciągle mieszaj. Ciasto przełóż do foremki, ja użyłam jednorazowej (24x12 zm), na wierzchu połóż pianki
BROWNIE PIECZ OKOŁO 30 minut, musi jeszcze przestygnąć i się zestalić, u mnie wystarczyła godzina. Podawaj z kremem angielskim. Smacznego!
Muszę się przyznać, że ja całkiem niedawno odkryłam to ciasto i jestem pewna, że jest dla mnie najsmaczniejsze. W szczególności gdy robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy mam pewność, że jest mega czekoladowe co mnie cieszy.
OdpowiedzUsuń