piątek, 22 kwietnia 2016

KREM ANGIELSKI

Krem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami.

SKŁADNIKI:

- 4 żółtka
- 150 ml tłustego mleka
- 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru


ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM, potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć odstaw z ognia aby się lekko przestudziło.


BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć.


PRAWIE GOTOWY KREM  przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący.

KREM ANGIELSKI możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz