środa, 20 kwietnia 2016

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Ta zupa jest idealna do wykorzystania dużych końcówek zielonych szparagów. Wprawdzie są bardziej łykowate, niż część górna, ale po zmiksowaniu i przelaniu przez sito nie ma to żadnego znaczenia. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu.


SKŁADNIKI:

- 1 kg dużych końcówek szparagów
- 100 ml śmietanki
- 50 ml białego wina
- sól, biały pieprz
- olej z pestek dyni
- ugotowane krewetki (opcjonalnie)


SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości.


UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino i zagotuj aby odparować alkohol, dopraw solą i pieprzem, na koniec wlej śmietankę.

KIEDY ZUPA JEST JUŻ na talerzu skrop ją oliwą z pestek dyni i dodaj krewetki. Możesz także do niej podać białe pieczywo. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz