Rabarbar- roślina idealna- posadzisz raz i na 15 lat masz spokój- każdej wiosny możesz pić kompot lub zrobić ciasto. Ja zerwałam bardzo wcześnie, na początku kwietnia, nie mogłam się doczekać :)
SKŁADNIKI:
- 200 g rabarbaru (jeśli masz trochę więcej to super)
- 200 g cukru
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 4 jajka
- 250 g miękkiego masła
-masło i bułka tarta do tortownicy
- cukier puder do posypania
WYMIESZAJ MĄKĘ I PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami.
FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem.
CIASTO RABARBAROWE WSTAW do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz około 35 minut (termoobieg), rabarbar zanurzy się w cieście, a wierzch się lekko przyrumieni. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
ojej, muszę sprawdzić, czy u mnie coś już nadaje się do zerwania...
OdpowiedzUsuńU mnie pierwsze gałązki były, niewiele, ale zawsze to coś :)
UsuńSzaleję za ciastami z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńJa też :) a do tego kompot :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta, jak tylko będzie sezon na rabarbar zamieram się za ich robienie.
OdpowiedzUsuńA czy to ciasto wyjdzie ze śliwkami?
OdpowiedzUsuńNa pewno :) pochwal się jak wyszło
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto już od kilku lat. Jest jednym z moich ulubionych. Super smakuje.
OdpowiedzUsuńWiosna, rabarbar więc dzisiaj robię je po raz kolejny.
Ciacho zawsze robi też furorę wśród znajomych. :)
Genialny przepis i smak.
A na dodatek bez glutenu.