niedziela, 10 kwietnia 2016

CIASTO Z RABARBAREM (BEZGLUTENOWE)

Rabarbar- roślina idealna- posadzisz raz i na 15 lat masz spokój- każdej wiosny możesz pić kompot lub zrobić ciasto. Ja zerwałam bardzo wcześnie, na początku kwietnia, nie mogłam się doczekać :)


SKŁADNIKI:

- 200 g rabarbaru (jeśli masz trochę więcej to super)
- 200 g cukru
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 4 jajka
- 250 g miękkiego masła

-masło i bułka tarta do tortownicy
- cukier puder do posypania



WYMIESZAJ MĄKĘ I PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami.

FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem.





CIASTO RABARBAROWE WSTAW  do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz około 35 minut (termoobieg), rabarbar zanurzy się w cieście, a wierzch się lekko przyrumieni. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. ojej, muszę sprawdzić, czy u mnie coś już nadaje się do zerwania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie pierwsze gałązki były, niewiele, ale zawsze to coś :)

      Usuń
  2. Szaleję za ciastami z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta, jak tylko będzie sezon na rabarbar zamieram się za ich robienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy to ciasto wyjdzie ze śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno :) pochwal się jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię to ciasto już od kilku lat. Jest jednym z moich ulubionych. Super smakuje.
    Wiosna, rabarbar więc dzisiaj robię je po raz kolejny.
    Ciacho zawsze robi też furorę wśród znajomych. :)
    Genialny przepis i smak.
    A na dodatek bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń