SKŁADNIKI:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 14 g świeżych drożdży
- 280 ml mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 małe jajko
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj olej i ponownie wymieszaj.
CIASTO CHLEBOWE PRZEŁÓŻ do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego naczynie z wodą aby zaparować piekarnik.
PO OKOŁO 30 minutach ciasto powinno wyrosnąć,mokrą ręką wyrównaj jego powierzchnie, posyp delikatnie mąką i natnij nożem. Wstaw do zaparowanego piekarnika na 40 minut.
W POŁOWIE PIECZENIA (20 minut) wyjmij chleb z piekarnika i wyjmij z formy, wstaw znów do piekarnika na kratkę w samym papierze na około 20 minut.
Chlebuś wspaniały.Upiekłam dla córki,a sama pożarłam połowę z masełkiem.Jak mieszałam składniki i zobaczyłam końcową konsystencję ,pomyślałam "co to ku... jest " ,byłam pewna że nic z tego nie wyjdzie.A jednak...wyszedł cud bezglutenowy. Najważniejsze że w chlebku nie czuć drożdży,jest naprawdę pyszny.Dzięki LOLA <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszedł i smakowało :) Pozdrawiam :) Ja też pół z masełkiem wciągnęłam :D
UsuńCiągle szukam ideału bezglutenowego i trafiłam tu. Mam pytanie czy piekąc z podwójnych składników należy też podwoić ilość drożdży i proszę o podanie wymiarów foremki w jakiej chlebek był pieczony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki proszę podwoić, drożdże też. Nie mogę teraz sprawdzić rozmiarów foremki, ale to taka standardowa keksowka. Pozdrawiam
UsuńWszystkie składniki proszę podwoić, drożdże też. Nie mogę teraz sprawdzić rozmiarów foremki, ale to taka standardowa keksowka. Pozdrawiam
UsuńDziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź:)Piekłam w foremce 22,5cm x 5,5cm (wym. spodu)z proporcji podanej w przepisie, niestety mój tak spektakularnie nie wyrósł:(, ale to moja wina, było małe zamieszanie i przegapiłam czas wyrastania. Ciasto urosło i... opadło tak ok.1-1,5cm a w piekarniku niestety już tego nie nadrobił, urósł, ale nie tak bardzo. Zobaczymy jaki będzie jak wystygnie:)Nie poddaję się i jutro powtórka:)Wygląda tak smakowicie, że jest wart zachodu:) Dam znać jak wyszło kolejne podejście;) Pozdrawiam
UsuńChlebek faktycznie nie miał za bardzo szans, ale tak się po prostu zdarza czasami. Jutro będzie lepiej :) Pozdrawiam
UsuńCzy chlebek wyjdzie z mlekiem kokosowym lub ryżowym? :)
OdpowiedzUsuńwyjdzie na pewno
UsuńChleb sam w sobie przepyszny, robiłem ju 5 razy i tylko raz zdążył kawałek wystygnąć :)
OdpowiedzUsuńMam jednak problem, okazuje się że nie wiem jaką konsystencję ma gęsta śmietana, albo mi chleb minimalnie wyrasta albo rośnie tak bardzo, że połowa się wyleje zanim zdąży się upiec. Zatem moja prośba, dałoby radę wstawić zdjęcie jak ma wyglądać gotowe ciasto?
Pozdrawiam serdecznie
Na dniach będę piekła ten chleb, wstawię zdjęcie. Pozdrawiam
UsuńPoproszę bardzo o zdjęcie ciasta ze wszystkimi składnikami PRZED wlaniem do formy. Piszę 'wlaniem', bo u mnie to naprawdę śmietana... Wstawiłam do wyrośnięcia I trochę się obawiam.
OdpowiedzUsuńTeraz nie mam takiej możliwości, szału nie będzie z wyrastaniem przed pieczeniem, ale na pewno się uda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną - mączką ziemniaczaną. Czy efekt końcowy będzie inny?
Myślę, że to ten sam produkt. Śmiało możesz użyć.
UsuńWłaśnie nie ten sam. Mąka jest lekko żółta i cięższa. A mączką jest biała i tak trzeszczy między palcami. Więc którą Ty użyłaś?
UsuńCzy taki chleb mogę podać 10 miesięcznej córce?
OdpowiedzUsuńNo raczej nie ma tam składników, które mogą jej zaszkodzić... Ale tak szczerze to nie jestem fachowcem w żywieniu niemowląt
UsuńIle czasu musi garowac ciasto?
OdpowiedzUsuńOkoło 30 minut
UsuńMój chleb wyglądem zupełnie nie przypomina tego ze zdjęć, jednak jest rewelacyjny w smaku. Jestem amatorką kuchenną, więc gdyby istniała możliwość wytłumaczenia mi jak małpie pewnych kwestii była bym bardzo wdzięczna.
OdpowiedzUsuńWymieszałam ciasto, wstawiłam do wyrośnięcia. Urosło do brzegów keksówki. W instrukcji należało namoczyć rękę i wygładzić ciasto, tymczasem moja masa była płaska, lekko płynna i gładka, więc pominęłam ten krok. Nacinać równiez nie było czego, gdyż jak wyżej wspomniałam konsystencja nie była zwarta. Z piekarnikiem także miałam problem, gdyż mój garnek z wodą nie oddawał pary, więc wstawiłam po prostu do piekarnika. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że mam dwie lewe ręce do gotowania, a mimo to chlebek nawet w moim wykonaniu powala smakiem.
pytanie jak długo jest świeży ? ile dni wytrzyma?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić siemię lniane, mogą być nasiona chia? Czy zamiast mąki kukurydzianej może być biała gryczana?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdzie, warto spróbować
UsuńChlebek pyszny! U mnie jest bardziej "pomarańczowy". Ale można go zajadać bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńJa zastosowałam mielone siemię lniane i też wyszło super.
Jedyna wada - skórka się dość mocno kruszy?
Ale smak i konsystencja są rewelacyjne :D
Czy do tego chlebka można użyć drożdży i ile?
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar keksówki???
OdpowiedzUsuńCzy jest jakiś zamiennik za jajko?
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa raz, opadł mi trochę, ale to w niczym nie przeszkadza. Chleb jest pyszny, miękki i długo zachowuje świeżość. Piekłam już przeróżne chleby bezglutenowe, ale ten jest zdecywoanie w czołówce. Z racji alergii dodałam mleko ryżowe i sypkie wege jajko. Polecem bardzo - Ewelina
OdpowiedzUsuńWitam... Czy naczynie z wodą musi pozostać w piekarniku podczas pieczenia chleba czy tylko do nagrzania piekarnika
OdpowiedzUsuńDzień dobry, po zmieszaniu składników konsystencja jest całkiem płynna, nawet po 1h mąka nie bardzo wchłąneła ten płyn i z taką wodą wstawiłam do piekarnika - to co wyszło jest dalekie od ideału, średnio jadalne. Mogłaby Pani przesłać zdjęcie ciasta po wymieszaniu składników?
OdpowiedzUsuńZa pierszym razem podwoiłam skłądniki suche i chleb wyszedł całkiem niezły - trochę zbity ale był ok, ciasto po zmieszaniu miało konsystencję takiego gętszego ciasta naleśnikowego.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Chyba udało mi się rozwiązać problem. Ciasto w końcu miało konsystencję budyniu i ładnie wyrosło, w trakcie pieczenia trochę opadło, ale to już do dopracowania.
UsuńŻeby uzyskać gęstą masę najpierw podgrzałam mleko ze skrobią ziemniaczaną, jak wyszedł budyń, to zmiksowałam go i zostawiłam do wystygnięcia (wystarczy taka temperatura, żeby nie zabić drożdży i zeby białko się nie ścięło). Później już tylko zmiksowałam resztę składników. Wszystko robiłam w termomixsie, ale nie powinno być problemu z użyciem zwykłego miksera.
Może komuś przyda się ta wskazówka, chyba, że jest na to jeszcze inny sposób to chętnie dowiem się jaki ;).
A czy bez babki i siemienia też wyjdzie? Mam zakazany błonnik.
OdpowiedzUsuń