czwartek, 25 lutego 2016

BEZGLUTENOWY CHLEB DYNIOWY



Ten słodki chleb (ale w wersji glutenowej) jest bardzo popularny w społeczności amiszów w stanie Pensylwania. Spożywany głównie na słodkie śniadanie lub przekąska w środku dnia. Nie jest słodki jak ciasto, trochę przypomina chałkę, jest na prawdę pyszny. Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook.



SKŁADNIKI:

- 0,5 mąki ryżowej (przesianej)
- 0,5 mąki kukurydzianej (przesianej)
- 0,5 mąki ziemniaczanej (przesianej)
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- pół szklanki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki
- 50 ml ekstraktu waniliowego (klik)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 1 szklanka pure z dyni

JAJKA Z MASŁEM UBIJ W MIKSERZE, kiedy masa będzie puszysta stopniowo dodawaj jajka, następnie pure z dyni i ekstrakt


W MISCE WYMIESZAJ mąki, cynamon, gałkę i proszek do pieczenia.. Stopniowo dodawaj do masy dyniowej cały czas mieszając.

NA KONIEC WSYP RODZYNKI, dobrze wymieszaj przełóż do małej foremki (może być podłużna) i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka.Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz