SKŁADNIKI:
- langustynki w pancerzach (4 na osobę)
- pomelo (obrane z błonek- 2 cząstki na porcję)
- łyżka masła
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku na porcję
- 20 ml białego rumu na porcję
- łyżka masła
- sól, biały pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- 50 ml białego wina
NA ROZGRZANE MASŁO wrzuć imbir, podsmażaj około minuty, następnie dodaj czosnek, kiedy zmięknie dodaj langustynki. Kiedy zaczną zmieniać kolor podlej je winem, dodaj sól i biały pieprz. Przez około 5 minut często mieszaj. Langustynki prawie gotowe.
OBIERZ LANGUSTYNKI, nie wyrzucaj pancerzy, włóż je z powrotem do rondla, podlej winem i redukuj do momentu kiedy sos będzie gęsty.
UŁÓŻ POMELO i langustynki na talerzu, podlej rumem i podpal. Kiedy alkohol się wypali udekoruj przystawkę szczypiorkiem i dodaj odrobinę sosu z pancerzy. Smacznego!
Wyglada przepysznie,napewno tez tak smakowalo......Ciekawe kto to degustowal,chyba nie Michal......
OdpowiedzUsuńAno, smakowało super. Zapraszam na langustynki do mnie :)
OdpowiedzUsuń