piątek, 19 lutego 2016

LANGUSTYNKI Z POMELO

Langustynka to inaczej homarzec, wyglądem przypomina krewetkę, jednak to zupełnie inny gatunek. Ceniony za delikatne mięso i pyszny smak. Zapraszam do spróbowania tego drapieżcy i samotnika. Smakuje wybornie.


SKŁADNIKI:

- langustynki w pancerzach (4 na osobę)
- pomelo (obrane z błonek- 2 cząstki na porcję)
- łyżka masła
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku na porcję
- 20 ml białego rumu na porcję
- łyżka masła
- sól, biały pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- 50 ml białego wina


NA ROZGRZANE MASŁO wrzuć imbir, podsmażaj około minuty, następnie dodaj czosnek, kiedy zmięknie dodaj langustynki. Kiedy zaczną zmieniać kolor podlej je winem, dodaj sól i biały pieprz. Przez około 5 minut często mieszaj. Langustynki prawie gotowe.

OBIERZ LANGUSTYNKI, nie wyrzucaj pancerzy, włóż je z powrotem do rondla, podlej winem i redukuj do momentu kiedy sos będzie gęsty. 







UŁÓŻ POMELO i langustynki na talerzu, podlej rumem i podpal. Kiedy alkohol się wypali udekoruj przystawkę szczypiorkiem i dodaj odrobinę sosu z pancerzy. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie,napewno tez tak smakowalo......Ciekawe kto to degustowal,chyba nie Michal......

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano, smakowało super. Zapraszam na langustynki do mnie :)

    OdpowiedzUsuń