SKŁADNIKI:
- 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu
- 80 ml sosu sojowego bezglutenowego
- pół łyżeczki soli
- 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione)
- 20 ml oleju rzepakowego
- 20 ml sosu piri piri
MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz je w cienkie plastry, ich grubość nie powinna przekraczać 5 milimetrów.
DO POKROJONEJ WOŁOWINY dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów. Susz przez około 5 godzin (długość suszenia zależy od mięsa, suszarki, i wielu innych czynników, więc musisz to kontrolować). Jeśli nie masz suszarki śmiało możesz użyć piekarnika- nastaw go na około 50 stopni i postępuj tak samo jak w przypadku suszarki.
GOTOWE BEEF JERKI nie łamie się, ale też nie ciągnie, powinno być takie trochę bardziej al dente :) Wyjmij z suszarki, zostaw w temperaturze pokojowej i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz