SKŁADNIKI:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka soku z buraków
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki przegotowanej wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku (zgniecione)
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
JAJKA DELIKATNIE OBIERZ, uważaj aby ich nie uszkodzić, włóż je do słoja. Wszystkie składniki zalewy umieść w rondlu i lekko podgrzej, tylko tyle aby łatwo sól i cukier się rozpuściły.
KIEDY ZALEWA OSTYGNIE wlej ją do słoja z jajkami, wstaw do lodówki na 48 godzin. Nawet kilka razy dziennie "poruszaj" jajkami aby równomiernie złapały kolor. Gotowe, smacznego!
JAJKA MARYNOWANE Amiszów są dość kwaśne, w smaku to takie połączenie ogórka konserwowego i jajka, jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych rzeczy zredukuj ilość octu, lub zastąp go octem winnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz