poniedziałek, 8 lutego 2016

KURCZAK PO KARAIBSKU

SKŁADNIKI:

- 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,5 kg)
- 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 1 średni banan pokrojony w cienkie plasterki
- 200 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 ml soku z limonki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 50 ml oleju
- 50 ml białego rumu


RYŻ, ANANAS I BANAN wymieszaj razem z przyprawami (zostaw 0/5 łyżeczki soli).  Nafaszeruj umytego i wysuszonego kurczaka i dokładnie zaszyj (użyj nici lub wykałaczek)


PRZEŁÓŻ KURCZAKA DO naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego olejem. Kurczaka także natłuść i przypraw solą.

NAGRZEJ PIEKARNIK DO 180 STOPNI. Kurczaka piecz około 1,5 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu polewaj wytopionym sosem.

DELIKATNIE PODGRZEJ RUM, Wyjmij kurczaka z piekarnika, wylej na niego ciepły rum i podpal. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz