SKŁADNIKI:
- 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,5 kg)
- 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 1 średni banan pokrojony w cienkie plasterki
- 200 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 ml soku z limonki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 50 ml oleju
- 50 ml białego rumu
RYŻ, ANANAS I BANAN wymieszaj razem z przyprawami (zostaw 0/5 łyżeczki soli). Nafaszeruj umytego i wysuszonego kurczaka i dokładnie zaszyj (użyj nici lub wykałaczek)
PRZEŁÓŻ KURCZAKA DO naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego olejem. Kurczaka także natłuść i przypraw solą.
NAGRZEJ PIEKARNIK DO 180 STOPNI. Kurczaka piecz około 1,5 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu polewaj wytopionym sosem.
DELIKATNIE PODGRZEJ RUM, Wyjmij kurczaka z piekarnika, wylej na niego ciepły rum i podpal. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz