piątek, 4 marca 2016

CRÈME FRAÎCHE

Crème fraîche to lekko ukwaszona śmietana, jest dość tłusta, doskonale nadaje się do gotowania, sosów, można ją podać z owocami sezonowymi. Przygotowaną w domu można przez jakiś czas przechowywać w lodówce, niestety nie wiem ile, u mnie znika po kilku dniach :)


SKŁADNIKI:

- 300 ml śmietany 30% (bez zagęstników typu chleb świętojański)
- 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków)


WYKONANIE JEST PROSTE jak drut- wystarczy zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia.


DO CZEGO UŻYWAĆ: dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się.


DO CZEGO NIE UŻYWAĆ: do ubijanie, choćbyś miał wyrobić sobie muskuły jak Hardkorowy Koksu to nie dasz rady :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz