środa, 16 marca 2016

FIOLETOWE ZIEMNIAKI PIECZONE W SOLI

Ziemniaki pieczone w soli smakują trochę jak z ogniska, a wiadomo, że ognisko nie zawsze mamy pod ręką. Za to piekarnik, ziemniaki i sól to co innego :) Idealne w masłem, ja podałam z pietruszkowym. Te ziemniaki pieczone w soli sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego.


SKŁADNIKI:

- fioletowe ziemniaki równej wielkości (dwa na osobę)
- 2 białka
- sól morka 

- 100 g masła
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
- ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- sól

JAJKA DELIKATNIE UBIJ, nie muszą być sztywne, dodaj sól i wymieszaj. Ilość soli zależy od wielkości ziemniaków i naczynia żaroodpornego jakie masz. U mnie na 4 ziemniaki i dwa białka wyszło 400 g soli.

W NACZYNIU ŻAROODPORNYM ułóż cienką warstwę soli z białkiem, na bo wyłóż ziemniaki i obsyp pozostałą solą. Ziemniaki nie powinny się stykać, masa z soli i białek musi dokładnie je przykryć.


WYMIESZAJ WSZYSTKIE składniki na masełko pietruszkowe. Dla wygody wcześniej wyjmij masło z lodówki, znacznie ułatwisz sobie połączenie składników.

ZIEMNIAKI WSTAW do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Powinny być gotowe po godzinie, dla pewności wbij wykałaczkę i sprawdź czy są miękkie.


ZBIJ SOLNĄ SKORUPĘ,  ja używam młotka :) Na stół możesz podać ziemniaki w tym samym naczyniu w którym się piekły- fioletowe ziemniaki w takiej pierzynce solnej wyglądają szalenie atrakcyjnie. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz