Masło domowej roboty jest banalnie proste w wykonaniu, a smak... no niebo w gębie :) Wystarczy dobra tłusta śmietana i mikser. Jeśli masz dużo pary w rękach możesz ubijać za pomocą trzepaczki, zajmie to trochę więcej czasu.
SKŁADNIKI:
- śmietana 30% (bez dodatków)
- opcjonalnie sól, czosnek, inne dodatki
Potrzebujesz:
- mikser
- sitko
- miskę z zimną wodą
MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Pierwszym efektem Twoich działań będzie bita śmietana. Jesteś w połowie drogi :)
PO KILKU MINUTACH masa objętościowo będzie się zmniejszać i zaczną się wytrącać grudki masła, zmniejsz trochę obroty i miksuj w dalszym ciągu. Masło będzie się łączyć w coraz to większą kulkę i oddzielać od płynu- to maślanka.
PRZEŁÓŻ MASŁO NA SITKO, maślanki nie wyrzucaj, jest pyszna, możesz użyć jej do przygotowania creme fraiche lub po prostu wypić.
MASŁO UGNIEĆ W RĘKACH i przełóż do miski z zimną wodą, rękami formuj osełkę. Woda zabarwi się na mleczny kolor, w ten sposób pozbędziesz się maślanki, dla pewności możesz czynność powtórzyć.
JEŚLI CHCESZ UZYSKAĆ masło solone lub smakowe dodaj czosnek, sól lub inne dodatki przed formowaniem w zimnej wodzie. Smacznego!
Co oznacza śmietana "bez dodatków"? Można użyć jakiejś kupnej?
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do pytania powyżej.
OdpowiedzUsuńNiektóre kupne nie mają karagenu, trzeba patrzeć na sklad. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń