piątek, 18 marca 2016

BEZGLUTENOWY CHLEB

Ten chleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :)


SKŁADNIKI:

- 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej)
- 320 ml ciepłej wody
- 1 duże jajko
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka babki płesznik
- 2 łyżki oleju 


WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej używaj drewnianej łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej.

NACZYNIE ŻAROODPORNE  wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut. 

KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia delikatnie posmaruj chleb wodą i włącz termoobieg. Kiedy chleb jest gotowy wyjmij go z piekarnika i połóż na kratce żeby odpoczął. Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Piszesz we wstępie o siemieniu lnianym i babce płesznik a w przepisie ich brak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy możesz podac proporcje, w jakich zmieszałaś mąki? Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Można pominąć babkę płesznik? W holandii jej raczej nie znajdę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, babka płesznik zastępuje gluten. Ewentualnie możesz spróbować z podwójną porcja siemienia i dodatkowym żółtkiem- ale ostrzegam to będzie eksperyment :) Jeśli zrobisz daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. Zamiast babki płesznik dodałam nasiona chia. Chlebek wyszedł znakomity. Dzięki za przepis :)

      Usuń
    3. Super, wypróbuję wersję z chia :)

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. mozna czyms zastapic ryzowa make?(mamy nietolerancje;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj mąki z tapioki, lub jaglanej

      Usuń
    2. bardzo dziekuje za odp;)pozdraawiam

      Usuń
  5. zamiast swiezych drozdzy moge uzyc suchych?jesli tak oto w jakiej ilosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przeliczeniu to wychodzi 10 g drożdży suchych.

      Usuń
  6. bardzo ładny chlebek :) a tej babce płesznik nigdy nawet nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) babka płesznik zastępuje trochę gluten, dlatego tak ładnie wyrasta :)

      Usuń
  7. A JAKIE MA WYMIARY? CHCEMY UPIEC W KEKSÓWCE ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w takiej podluznej, po wyciągnięciu przypomina taki standardowy bochenek. Keksowka może być za mała

      Usuń
  8. Ta miska z wodą ma być w piekarniku przez cały czas pieczenia chlebka?

    OdpowiedzUsuń