SKŁADNIKI:
- 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej)
- 320 ml ciepłej wody
- 1 duże jajko
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka babki płesznik
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka babki płesznik
- 2 łyżki oleju
WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej używaj drewnianej łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej.
NACZYNIE ŻAROODPORNE wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut.
KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia delikatnie posmaruj chleb wodą i włącz termoobieg. Kiedy chleb jest gotowy wyjmij go z piekarnika i połóż na kratce żeby odpoczął. Smacznego!
Piszesz we wstępie o siemieniu lnianym i babce płesznik a w przepisie ich brak.
OdpowiedzUsuńDzięki, poprawione :)
UsuńCzy możesz podac proporcje, w jakich zmieszałaś mąki? Dzięki
OdpowiedzUsuńPo równo każdej
UsuńMożna pominąć babkę płesznik? W holandii jej raczej nie znajdę :(
OdpowiedzUsuńRaczej nie, babka płesznik zastępuje gluten. Ewentualnie możesz spróbować z podwójną porcja siemienia i dodatkowym żółtkiem- ale ostrzegam to będzie eksperyment :) Jeśli zrobisz daj znać jak wyszło :)
UsuńZamiast babki płesznik dodałam nasiona chia. Chlebek wyszedł znakomity. Dzięki za przepis :)
UsuńSuper, wypróbuję wersję z chia :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńmozna czyms zastapic ryzowa make?(mamy nietolerancje;(
OdpowiedzUsuńUżyj mąki z tapioki, lub jaglanej
Usuńbardzo dziekuje za odp;)pozdraawiam
Usuńzamiast swiezych drozdzy moge uzyc suchych?jesli tak oto w jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuńW przeliczeniu to wychodzi 10 g drożdży suchych.
Usuńbardzo ładny chlebek :) a tej babce płesznik nigdy nawet nie słyszałam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) babka płesznik zastępuje trochę gluten, dlatego tak ładnie wyrasta :)
UsuńA JAKIE MA WYMIARY? CHCEMY UPIEC W KEKSÓWCE ;)
OdpowiedzUsuńJa piekę w takiej podluznej, po wyciągnięciu przypomina taki standardowy bochenek. Keksowka może być za mała
UsuńTa miska z wodą ma być w piekarniku przez cały czas pieczenia chlebka?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńCzy można mąkę gryczaną zastąpić inną jeśli tak to jaką?
OdpowiedzUsuń