czwartek, 31 marca 2016

CHLEB BEZGLUTENOWY NA MAŚLANCE

Chleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto!


SKŁADNIKI:

- 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana)
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 małe jajko
- 200 ml maślanki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 g drożdży świeżych
- łyżeczka płaska mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka płaska babki płesznik
 - pół łyżeczki gumy guar
- 2 łyżeczki oleju


WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju włóż do miski i dobrze wymieszaj, pod koniec dodaj olej. Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę chlebową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


PIEKARNIK ROZGRZEJ do temperatury 200 stopni, wstaw naczynie z wodą aby się zaparował. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj wodą, posyp mąką i ponacinaj nożem.


WYROŚNIĘTE CIASTO wstaw do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij z foremki wraz z papierem do pieczenia, połóż na kratce i piecz jeszcze około pół godziny. 10 minut przed końcem włącz termoobieg.

KIEDY CHLEB JEST GOTOWY wyjmij go z piekarnika i połóż na kratce aby odpoczął. Smacznego!

4 komentarze:

  1. a czym zastąpić mąkę z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak stworzyc ta mieszanke, jakie proporcje mąk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W równych proporcjach wymieszać mąki

      Usuń