Chleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto!
SKŁADNIKI:
- 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana)
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 małe jajko
- 200 ml maślanki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 g drożdży świeżych
- łyżeczka płaska mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka płaska babki płesznik
- pół łyżeczki gumy guar
- 2 łyżeczki oleju
WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju włóż do miski i dobrze wymieszaj, pod koniec dodaj olej. Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę chlebową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEJ do temperatury 200 stopni, wstaw naczynie z wodą aby się zaparował. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj wodą, posyp mąką i ponacinaj nożem.
WYROŚNIĘTE CIASTO wstaw do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij z foremki wraz z papierem do pieczenia, połóż na kratce i piecz jeszcze około pół godziny. 10 minut przed końcem włącz termoobieg.
KIEDY CHLEB JEST GOTOWY wyjmij go z piekarnika i połóż na kratce aby odpoczął. Smacznego!
a czym zastąpić mąkę z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńMoże owsiana bg?
UsuńJak stworzyc ta mieszanke, jakie proporcje mąk?
OdpowiedzUsuńW równych proporcjach wymieszać mąki
UsuńCzy można dodać słonecznik i pestki dyni???
OdpowiedzUsuń