piątek, 20 listopada 2015

TRUSKAWKI/ BORÓWKI/ CZEKOLADA/ SZAMPAN

Lato za nami, za oknem szara, paskudna jesień. Znalazłam idealne lekarstwo na taką pogodę, w kuchni przywołam smaki lata :) Do tego łatwo się robi, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda i smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:

- 450 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 100 g borówek (użyłam mrożonych)
- 100 g herbatników 
- 3 kopiaste łyżki nutelli
- 200 ml wytrawnego szampana
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej

DZIEŃ WCZEŚNIEJ WYSUSZ kilka truskawek w suszarce do owoców, najlepiej będzie jeśli zostawisz je na noc w suszarce.



HERBATNIKI POKRUSZ, najlepiej w kielichowym blenderze, możesz także użyć młotka kuchennego :) i połącz z nutellą. Możesz nutellę lekko podgrzać, łatwiej będzie połączyć składniki. Przygotuj formę do ciasta ( u mnie keksówka), wyłóż folią spożywczą, równo na dnie ułóż masę i wstaw do lodówki.

400 GRAM TRUSKAWEK ZMIKSUJ na gładką masę, żelatynę zalej wodą (20 ml) i zagrzej do rozpuszczenia w mikrofalówce, gdy lekko ostygnie połącz ją z truskawkami. Jeśli spód w lodówce już stężał wylej na niego truskawki i wstaw do lodówki.


POZOSTAŁĄ ŻELATYNĘ zalej odrobiną wody i zagrzej w mikrofalówce do rozpuszczenia, gdy trochę przestygnie połącz z szampanem. Jeśli mus truskawkowy w lodówce już stężał wysyp na niego borówki i zalej szampanem. Ponownie wstaw do lodówki.


W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ, w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj tylko żeby dno mniejszego nie dotykało wody. Ubij śmietanę na sztywno, jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany. Wyjmij deser z lodówki, jeśli szampan już się ściął wylej na niego mus. Wstaw na godzinę do lodówki. Smacznego!


W CZYSTYM MŁYNKU DO KAWY zmiel wysuszone truskawki na pył. Przed podaniem deseru za pomocą małego sitka obficie posyp go truskawkowym pyłem- na pewno zrobi na gościach wrażenie :)







4 komentarze:

  1. Wygląda wybornie! Aż ślinka mi cieknie po brodzie. A jaka piękna patera!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również jestem zagorzałą fanką wszystkiego co czekoladowe. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju ciasta oraz desery. Ostatnim sukcesem było zrobienie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało moim bliskim. Jestem przekonana, że główny składnik czyli czekolada ma na to bardzo duży wpływ.

    OdpowiedzUsuń