czwartek, 12 listopada 2015

BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:

- 200 g mieszanki mąki bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g maki z orzechów arachidowych
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 18 g drożdży świeżych
- 50 g rozpuszczonego masła
- laska wanilii lub esencja waniliowa
- 2 jajka
- gęsty dżem do nadzienia


ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem.

CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT, konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.


PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj. Ciasto podziel na 12 równych części i wsadzaj do papierowej formy na muffiny. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj muffiny dżemem, u mnie brzoskwiniowy.

MUFFINY ODSTAW NA 15 MINUT DO PONOWNEGO wyrośnięcia. W międzyczasie włącz piekarnik na 190 stopni.

POSMARUJ ROGALIKI ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz