czwartek, 5 listopada 2015

BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR

SKŁADNIKI:


- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki maki ryżowej
- 400 ml przegotowanej wody
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych)
- 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku


DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie  składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być gotowy.


WSKAZÓWKI: 

- Słoik musi być bardzo czysty, najlepiej wyparzony
- Zakwas spod ogórków musi być "żywy", najlepiej własnego wyrobu. Dzięki niemu zakwas szybciej zacznie fermentować.
- Ta ilość starcza na około 6 litrów żuru.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza