SKŁADNIKI:
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki maki ryżowej
- 400 ml przegotowanej wody
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych)
- 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku
DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być gotowy.
WSKAZÓWKI:
- Słoik musi być bardzo czysty, najlepiej wyparzony
- Zakwas spod ogórków musi być "żywy", najlepiej własnego wyrobu. Dzięki niemu zakwas szybciej zacznie fermentować.
- Ta ilość starcza na około 6 litrów żuru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz