- 10 białek (mi zostały po produkcji likieru jajecznego)
- 300 g cukru
- 400 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
BIAŁKA UBIJ ZA SZTYWNĄ PIANĘ z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna powoli dodawaj cukier. Jeśli używasz miksera rób to na najmniejszych obrotach. Małymi partiami dodawaj cukier. Masa nie powinna opaść, a wręcz być błyszcząca.
KIEDY MASA Z BIAŁEK JEST GOTOWA dodawaj małymi porcjami kokos, masa się mocno zredukuje, ale tym się nie martw. Kokosanki w piekarniku urosną.
PIEKARNIK NAGRZEJ NA 170 STOPNI, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kokosanki, najwygodniej robić to dwoma łyżkami. Ciasteczka powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, później urosną :)
KOKOSANKI POWINNY BYĆ GOTOWE w 15 minut, jeśli chcesz możesz udekorować je czekoladą lub inną polewą, ja z tego zrezygnowałam, bo te kokosanki są pyszne same w sobie. Smacznego!
A ja wiem gdzie sie podzialy zoltka......Sialy spustoszenie:)
OdpowiedzUsuńPewnie, w ajerkoniaku siedziały :)
Usuń