czwartek, 19 listopada 2015

MUS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru trzcinowego


W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ, w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj tylko żeby dno mniejszego nie dotykało wody, bo zrobisz sobie i deserowi kuku :)

JEŚLI MUSU UŻYWASZ DO CIASTA zagrzej żelatynę w mikrofalówce (20 ml wody) do całkowitego rozpuszczenia, jeśli chcesz podać w mus w pucharkach olej żelatynę.


UBIJ ŚMIETANĘ NA SZTYWNO, jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany.

GOTOWĄ MASĘ MOŻESZ UŻYĆ DO CIASTA,  lub po prostu podać w pucharkach,  ważne jest aby spędziła około 2 godzin w lodówce. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy z nas próbował już nie raz musu czekoladowego i wie jaki jest jego wspaniały czekoladowy smak. Ja w ogóle bardzo lubię robić różne desery z czekolady i chętnie zaglądam do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl po nowe pomysły odnośnie deserów z wykorzystaniem czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie taki mus czekoladowy to jest świetna sprawa i ja również bardzo chętnie i zarazem często go wykonuję. Tym bardziej, że jak wykorzystam przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ to jestem zdania, że jest to bardzo fajny deser, który smakuje praktycznie każdemu.

    OdpowiedzUsuń