SKŁADNIKI:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ, w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj tylko żeby dno mniejszego nie dotykało wody, bo zrobisz sobie i deserowi kuku :)
JEŚLI MUSU UŻYWASZ DO CIASTA zagrzej żelatynę w mikrofalówce (20 ml wody) do całkowitego rozpuszczenia, jeśli chcesz podać w mus w pucharkach olej żelatynę.
UBIJ ŚMIETANĘ NA SZTYWNO, jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany.
GOTOWĄ MASĘ MOŻESZ UŻYĆ DO CIASTA, lub po prostu podać w pucharkach, ważne jest aby spędziła około 2 godzin w lodówce. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChyba każdy z nas próbował już nie raz musu czekoladowego i wie jaki jest jego wspaniały czekoladowy smak. Ja w ogóle bardzo lubię robić różne desery z czekolady i chętnie zaglądam do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl po nowe pomysły odnośnie deserów z wykorzystaniem czekolady.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie taki mus czekoladowy to jest świetna sprawa i ja również bardzo chętnie i zarazem często go wykonuję. Tym bardziej, że jak wykorzystam przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ to jestem zdania, że jest to bardzo fajny deser, który smakuje praktycznie każdemu.
OdpowiedzUsuń