czwartek, 19 listopada 2015

MUS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru trzcinowego


W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ, w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj tylko żeby dno mniejszego nie dotykało wody, bo zrobisz sobie i deserowi kuku :)

JEŚLI MUSU UŻYWASZ DO CIASTA zagrzej żelatynę w mikrofalówce (20 ml wody) do całkowitego rozpuszczenia, jeśli chcesz podać w mus w pucharkach olej żelatynę.


UBIJ ŚMIETANĘ NA SZTYWNO, jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany.

GOTOWĄ MASĘ MOŻESZ UŻYĆ DO CIASTA,  lub po prostu podać w pucharkach,  ważne jest aby spędziła około 2 godzin w lodówce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz