niedziela, 29 listopada 2015

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I GORGONZOLĄ

Jajka uwielbiam w każdej postaci, od jajecznicy po kogel mogel :) Kurze, piepiórcze, kacze... żadnym nie przepuszczę ;) Dziś proponuję klasykę- jajka faszerowane pieczarkami i gorgonzolą, przystawka idealna kiedy pojawią się niespodziewani goście i nie ma czasu stać przy garach.



SKŁADNIKI:

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula posiekana w drobną kosteczkę
- 7 pieczarek obranych i startych na dużych oczkach
- 75 g gorgonzoli
- łyżka majonezu
- łyżka masła
- sól, pieprz
- dymka do dekoracji


NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ POŁÓŻ MASŁO, zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie złota zwiększ ogień i dodaj pieczarki. Posól całość i zmaż do momentu kiedy pieczarki całkowicie stracą wodę.


JAJKA PRZEKRÓJ NA PÓŁ, wydrąż żółtka. Żółtka i gorgonzolę dodaj do pieczarek, dodaj sól i pieprz do smaku, ale pamiętaj, że gorgonzola jest słona, dlatego przyprawy dodawaj kiedy już masa będzie dobrze wymieszana.


JAJKA FASZERUJ MASĄ, uważaj żeby przy okazji białek nie rozwalić :) Połóż na talerz, udekoruj dymką, która nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze doda jajkom ostrości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz