czwartek, 12 listopada 2015

RISOTTO Z KASZTANAMI I KARCZOCHAMI

SKŁADNIKI:

- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 cebula pokrojona w małą kostkę
- bulion warzywny (około litra)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g kasztanów
- 200 g serc karczochów
- oliwa z oliwek(na przykład ta) (około 50 ml)
- olej z orzechów włoskich(na przykład ten) (około 20 ml)
- olej z pestek dyni (na przykład ten) (około 20 ml)
- 0,5 szklanki tartego parmezanu


KASZTANY DOKŁADNIE UMYJ, zalej gorącą wodą i gotuj około 15 na dość dużym ogniu.Po tym czasie odcedź, ostudź i od góry natnij na kasztanach krzyżyki. Piekarnik nastaw na 190 stopni, wstaw ponacinane kasztany na około 20 minut. Gdy trochę ostygną obierz ze skórki.

KARCZOCHY OPRÓSZONE SOLĄ I PIEPRZEM, ułóż na ciepłej patelni grillowej  i dodaj oliwy z oliwek, pamiętaj aby za mocno jej nie podgrzewać, oliwa traci swoje cenne właściwości w temperaturze 180 stopni. Grilluj około 8 minut.


NA DUŻĄ PATELNIĘ WLEJ OLIWĘ Z OLIWEK, gdy lekko się rozgrzeje dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj ryż, mieszaj od czasu do czasu aż do momentu kiedy stanie się przeźroczysty.

WLEJ WINO I POCZEKAJ AŻ ODPARUJE. Dodaj dużą chochlę bulionu, często mieszaj. Czynność tą powtarzaj tak długo aż ryż będzie miękki, delikatny i kremowy, ale wciąż al dente. Dodaj parmezan i spróbuj czy jest wystarczająco słone- powinno wystarczyć soli z parmezanu i bulionu, jeśli nie, śmiało dosól.

KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI BĘDĄ GOTOWE pora na składanie talerza. W ringu ułóż risotto, najlepiej będzie jeśli poczekasz chwilę, wtedy będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie.

NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY, na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw olejem z pesten dyni, a karczochy olejem z orzechów włoskich. Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu  w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi.
Smacznego!



Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

3 komentarze:

  1. Bardzo interesujące połączenie składników, wszystkie bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Zachęcam do spróbowania i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo oryginalne risotto, nigdy takiego nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń