niedziela, 29 listopada 2015

LIKIER JAJECZNY ,AJERKONIAK, ADVOKAAT

Ten ajerkoniak jest na pewno najlepszy z najlepszych. W konsystencji przypomina budyń, trzeba go jeść łyżeczką, i jest tak bardzo waniliowy.... :) Advokaat ponoć był kiedyś pijany przez holenderskich adwokatów aby ulżyć ciągłym gadaniem gardłom :) Ja nie potrzebuję takich wymówek, tak jak wy myślę :) Na zdrowie




SKŁADNIKI:

- 10 żółtek
- 300 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml spirytusu
- 2 laski wanilii

ŻÓŁTKA UBIJ NA PIANĘ,  powoli dodawaj cukier (kiedy poprzednia partia cukru się rozpuści dodawaj nową), masło rozpuść w kąpieli wodnej i tak samo jak cukier dodawaj małymi porcjami,


WANILIĘ ROZETNIJ WZDŁUŻ i za pomocą noża wyskrob ziarenka, małymi partiami dodawaj do masy jajecznej. Laski wanilii, które Ci zostały dodaj do ekstraktu z wanilii.

KIEDY MASA BĘDZIE JUŻ KLAROWNA bardo małymi partiami dodawaj spirytus , po wchłonięciu jednej części dopiero dodawaj następną. I tak dalej, i tak dalej....


AJERKONIAK WSTAW NA NOC do lodówki, musi się przegryźć. Od następnego dnia możesz już go przetrzymywać poza lodówką, będzie miał fajniejszą konsystencję. Smacznego!

4 komentarze:

  1. hmmm, pierwszy raz widzę dodatek masła do ajerkoniaku...ciekawa jestem jak to się przekłada na jego smak. Ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło podnosi smak, ajerkoniak jest bardziej intensywny, no i konsystencja bardziej kremowa. Polecam :)

      Usuń
  2. Co do pochodzenia nazwy advokaat to bardzo możliwe;) Jajka (a przynajmniej surowe żółtka) są polecane osobom pracującym głosem, bo nawilżają błonę śluzową narządu głosowego :) Jednak bez względu pochodzenie, ten trunek to najlepsza propozycja na Święta. Jest prosty w wykonaniu, więc zrobimy go nawet w ferworze przygotowań świątecznych. W dodatku jest gotowy niemal od razu po przyrządzeniu, w przeciwieństwie do nalewek, które trzeba robić ze sporym wyprzedzeniem. No i przede wszystkim jest gęsty i słodki, a więc idealny dla świątecznych łasuchów, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Dzień przed imprezą można wyczarować ajerkoniak i nie trzeba czekać kilku miesięcy jak w przypadku nalewek :)

      Usuń