czwartek, 26 listopada 2015

Kokosowy dahl z soczewicy

Ni to gulasz, ni zupa, konsystencja to coś pomiędzy. Idealnie rozgrzewa, jest sycąca i zdrowa, mało tego danie gotowe w 20 minut :) A kto był na Przystanku Woodstock i posilał się w Pokojowej Wiosce Kriszny ten wie :)



SKŁADNIKI:

- szklanka czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów (krojonych)
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- kawałek posiekanego imbiru (2 cm)
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka musztardowca
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy limonki
- olej do smażenia

NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ, podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny aromat po kolei dodawaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj żeby nie spalić czosnku.

KIEDY CEBULA BĘDZIE SZKLISTA dodaj pomidory i duś przez dwie minuty. Pomidory trochę odparują, masa stanie się gęsta.


DODAJ OPŁUKANĄ SOCZEWICĘ i duś pod przykryciem około 20 minut mieszając od czasu do czasu.

KIEDY SOCZEWICA WCHŁONIE większość wody dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 - 10 minut. Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody.


PODAWAJ Z RYŻEM, komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego

2 komentarze: