piątek, 4 marca 2016

WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE

Domowe wędliny warto przygotowywać, wiemy co jemy u jaka frajda. Zrobienie wędlin dojrzewających w domowych warunkach nie jest ani czasochłonne, ani specjalnie trudne. Najważniejsze to zadbać o dobrej jakości mięso.


SKŁADNIKI:

- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 kg schabu
- 6 łyżeczek cukru (po 3 na 1 kg mięsa)
- 40 g peklosoli (po 20 na 1kg mięsa)
- 200 g soli morskiej gruboziarnistej 
- przyprawy (u mnie: czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz czerwony, papryka ostra, cząber)
- potrzebne będą też rajstopy- podkolanówki (nowe :) ) tak zwane antygwałtki


ZACZNIJ OD PRZYGOTOWANIA MIĘSA- ściągnij wszystkie błony, wystające cząstki itp. musi zostać czysty mięsień. Obsyp mięso cukrem i wstaw do lodówki na 24 godziny. Z mięsa będą wypływały soki, więc ułóż je w naczyniu z jakimś rusztem (u mnie małe plastikowe pudełka). Na bieżąco wylewaj płyn.

PO 24 GODZINACH zmyj cukier, mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i obsyp mieszanką peklosoli i soli morskiej. Ponownie wstaw do lodówki na ruszt na dobę, usuwaj płyn.


POWTÓRZ PROCEDURĘ po dobie. Opłucz mięso i obsyp przyprawami, które wybierzesz. Wstaw do lodówki na 24 godziny.


WSADŹ MIĘSO DO RAJSTOPY i powieś w chodnym, przewiewnym miejscu. Idealny będzie karnisz przy otwartym oknie. Po około tygodniu wędlina jest gotowa. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. Z tego co mi wiadomo,nie daje się peklosoli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W warunkach domowych różne rzeczy się dzieją, lepiej dla bezpieczeństwa dać. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wspaniałe :) tylko gdzie się "antygwałtki" kupuje? Tak serio, to będę robić, jak znajdę trochę czasu i odpowiednie warunki do wieszania (okna od południa to chyba nie najlepsze miejsce), tylko może spróbuję bez tej peklosoli. Da radę?

      Usuń
    3. Robię to b/z pektosoli, tylko po 36 godzin każdą czynność. NAPRAWDĘ JEST PYSZNE.

      Usuń
    4. Bez peklosoli pewnie wyjdzie i będzie pyszne. Ja jednak boję się zatrucia jadem kiełbasianym, dlatego dla bezpieczeństwa dodaję część peklosoli. Okno od południa raczej się nie sprawdzi, musisz pokombinować z innym miejscem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wędliny własnej roboty są bardzo smaczne i zdrowe. Mnie smakują bardziej od tych sklepowych :). Super blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, uwielbiam robić wędliny i wedzic :) pozdrawiam i dziękuję

      Usuń
  3. Mam zamiar to zrobić. Teraz zimno jest to najlepsze miejsce na strychu. Sucho i zimno.

    OdpowiedzUsuń