środa, 23 marca 2016

JAJKA MARMURKOWE

Jajka marmurkowe, jajka po berlińsku, Soleier... zwał jak zwał, ważne, że ten wielkanocny smakołyk jest w naszej rodzinie od co najmniej 6 pokoleń :) I bardzo dobrze, bo go uwielbiam. Przyznam nieskromnie, że w zeszłym roku na świątecznym śniadaniu zjadłam osiem :D


SKŁADNIKI:

- jajka
- łupiny cebuli
- sól
- kminek
- woda

ILOŚĆ ŁUPIN CEBULI zależy od od ilości jajek, garnka i wielu innych czynników. Najlepiej będzie jeśli przyjmiesz, że na jedno jajko użyjesz łupiny z jednej średniej cebuli. A ilość soli i kminku... wywar musi być mocno słony i mocno kminkowy. Ja na 15 jajek użyłam paczkę kminku i 3 kopiaste łyżki soli.

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WŁÓŻ do garnka i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 8 minut, jeśli masz duże jajka to trochę dłużej i analogicznie jeśli są małe trochę krócej.


OSTUDŹ JAJKA Z ŁUPINAMI, kiedy przestaną parzyć delikatnie jajka obtłucz. Pamiętaj, że im bardziej je obtłuczesz tym będą ładniejsze i tym lepiej będą smakowały.


MARYNUJ JAJKA PRZEZ TRZY DNI w zalewie w lodówce, jeśli chcesz dłużej jajka przechowywać usuń łupiny.

PODAWAJ Z CHRZANEM, smacznego jajka!



2 komentarze:

  1. Taki sam sposob przyrzadzenia,ale pod inna nazwa znalem..........chyba nazywalo sie ti s...ZAPOMNIALEM!!!!!!ALE SMACZNE
    , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń