niedziela, 1 maja 2016

PAVLOVA KLASYCZNA

Tradycyjny deser australijski, powstał prawdopodobnie w mieście Perth w 1926 w Australii na cześć primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej tournee. Na podstawie życiorysu Anny Pawłowej nakręcono fantastyczny film. Historia o tym jak mała dziewczynka marzy aby zostać baletnicą, a że  marzenia się spełniają, każdy wie, więc fajnie obejrzeć. Film o oddaniu się bez końca pasji, tańczeniu, baletowi. Polecam z czystym sumieniem :)


SKŁADNIKI:

- 5 białek
- 250 g cukru
- łyżka octu
- łyżka mąki ziemniaczanej 

- 400 ml śmietany 31%
- 6 łyżek drobnego cukru
- owoce sezonowe 
- pół łyżeczki cukru pudru

-200 g rabarbar 
- cukier (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny)

BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO, kiedy masa zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Kiedy ubite białka z cukrem zrobią się błyszczące dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuj jeszcze chwilę.


RABARBAR POKRÓJ w kostkę,  z odrobiną wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru

PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około 15 mm grubości, powinny wyjść 3 blaty,


ZMNIEJSZ TEMPERATURĘ piekarnika do 85 stopni, włóż bezy na 3 godziny. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca z boków i wierzchu, a w środku ciągnąca.


ŚMIETANĘ UBIJ NA SZTYWNO,  każdy blat przełóż bitą śmietaną, musem rabarbarowym i owocami. Na wierzch zostaw trochę śmietany i najwięcej owoców, udekoruj, posyp cukrem pudrem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza