SKŁADNIKI:
- 5 białek
- 250 g cukru
- łyżka octu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 31%
- 6 łyżek drobnego cukru
- 6 łyżek drobnego cukru
- owoce sezonowe
- pół łyżeczki cukru pudru
-200 g rabarbar
- cukier (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny)
BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO, kiedy masa zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Kiedy ubite białka z cukrem zrobią się błyszczące dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuj jeszcze chwilę.
RABARBAR POKRÓJ w kostkę, z odrobiną wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru
PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około 15 mm grubości, powinny wyjść 3 blaty,
ZMNIEJSZ TEMPERATURĘ piekarnika do 85 stopni, włóż bezy na 3 godziny. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca z boków i wierzchu, a w środku ciągnąca.
ŚMIETANĘ UBIJ NA SZTYWNO, każdy blat przełóż bitą śmietaną, musem rabarbarowym i owocami. Na wierzch zostaw trochę śmietany i najwięcej owoców, udekoruj, posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz