wtorek, 10 maja 2016

ORZECHOWE GOFRY (bezglutenowe)

Wspomnienie z dzieciństwa: wakacje, a na wakacjach gofry z frużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :)


SKŁADNIKI:

- 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych)
- 90 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 250 ml mleka


ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK, białka zostaw do ubicia. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) umieść w misce i dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny. Ciasto wyraźnie zgęstnieje.

W MIĘDZYCZASIE BIAŁKA ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozgrzej gofrownicę. Delikatnie połącz ubite białka z ciastem.


SMAŻ W GOFROWNICY do uzyskania złoto- brązowego koloru, podawaj z owocami, dżemem lub po prostu z cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz