poniedziałek, 16 maja 2016

KREM SUŁTAŃSKI- DZIEWCZYNY DO WZIĘCIA

KUCHNIA FILMOWA S01E04 Krem sułtański- kultowy deser z filmu "Dziewczyny do wzięcia" w reżyserii Janusza Kondratiuka. Fabuła mniej więcej taka: trzy pannice z podwarszawskiej wioski wybierają się do stolicy zaznać wielkiego świata. Są nowe znajomości, jest krem sułtański, kawiarnie... ale oprócz blichtru jest też kelner- cwaniak, który bez mrugnięcia okiem wykorzystuje głupotę przez duże G dziewczyn z nadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny, ale tak na prawdę bardzo smutny. "http://fdb.pl/film/4680-dziewczyny-do-wziecia polecam z całego serca, oglądałam wielokrotnie.


SKŁADNIKI:

- 500 g śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 100 g bezików lub biszkoptów
- 50 g rodzynek zalanych alkoholem lub wrzątkiem
- 4 łyżki gorzkiego kakao


ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ ubij na gęsto, pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukru pudru. Podziel krem na dwie części.


DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAJ kakao i delikatnie wymieszaj. Do pucharków wkładaj beziki/ biszkopty, rodzynki i bitą śmietanę w dwóch warstwach- białą i ciemną. Mogą być różne proporcje.

PODAWAJ SCHŁODZONE, jeśli planujesz podać krem sułtański dorosłym skrop deser alkoholem :) Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jadłam ten krem, jest pyszny i mega słodki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest za słodki, to można zmniejszyć ilość cukru.

      Usuń
  2. ...lub dodac procentow, haha, i bedziemy spiwac, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń