KUCHNIA FILMOWA S01E04 Krem sułtański- kultowy deser z filmu "Dziewczyny do wzięcia" w reżyserii Janusza Kondratiuka. Fabuła mniej więcej taka: trzy pannice z podwarszawskiej wioski wybierają się do stolicy zaznać wielkiego świata. Są nowe znajomości, jest krem sułtański, kawiarnie... ale oprócz blichtru jest też kelner- cwaniak, który bez mrugnięcia okiem wykorzystuje głupotę przez duże G dziewczyn z nadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny, ale tak na prawdę bardzo smutny. "http://fdb.pl/film/4680-dziewczyny-do-wziecia polecam z całego serca, oglądałam wielokrotnie.
SKŁADNIKI:
- 500 g śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 100 g bezików lub biszkoptów
- 50 g rodzynek zalanych alkoholem lub wrzątkiem
- 4 łyżki gorzkiego kakao
ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ ubij na gęsto, pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukru pudru. Podziel krem na dwie części.
DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAJ kakao i delikatnie wymieszaj. Do pucharków wkładaj beziki/ biszkopty, rodzynki i bitą śmietanę w dwóch warstwach- białą i ciemną. Mogą być różne proporcje.
PODAWAJ SCHŁODZONE, jeśli planujesz podać krem sułtański dorosłym skrop deser alkoholem :) Smacznego!
Jadłam ten krem, jest pyszny i mega słodki.
OdpowiedzUsuńJeśli jest za słodki, to można zmniejszyć ilość cukru.
Usuń...lub dodac procentow, haha, i bedziemy spiwac, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie, też pozdrawiam :)
Usuń