poniedziałek, 30 maja 2016

KREWETKI NA SOLI/ FOREST GUMP

Dziś sprzedam wam najprostszy przepis na krewetki- mało pracy, efekt WOW. W filmie Forest Gump główny bohater przez zupełny przypadek zostaje głównym dostawcą krewetek w kraju, zbija fortunę i spełnia marzenie swojego przyjaciela z wojska- Bubby- kupuje kuter rybacki. Wprawdzie Bubba nie podaje przepisu na krewetki, tylko wymienia wszystkie możliwości zrobienia jej, więc musiałam coś wymyślić. Przepis musiał być nieskomplikowany, jak główny bohater- Forest Gump, a robić niesamowite wrażenie. Pewnie wszyscy widzieli ten film, ja zachęcam obejrzeć go jeszcze raz, bo co może być lepszego od wzruszającej historii o prostym, przyzwoitym chłopcu z Alabamy, który podbija świat.


SKŁADNIKI:

- krewetki w pancerzach (w zależności od wielkości kilka na osobę)
- sól morska

- 200 gr majonezu
- 30 gr keczupu
- łyżeczka tabasco
- 50 ml wytrawnego wina musującego


PIEKARNIK NAGRZEJ NA 180 STOPNI, sól wysyp na blaszkę- grubość około 1 cm. Nieobrane krewetki ułóż na soli. Jeśli chcesz możesz wyciągnąć przewód pokarmowy- czarną żyłkę od grzbietu, ja tego nie robię.

KIEDY PIEKARNIK SIĘ NAGRZEJE przegotuj sos- po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Tradycyjnie w Ameryce podaje się ten sos do homarów, ale doskonale pasuje do wszystkich owoców morza i ryb smacznego.

PO KILKU MINUTACH W PIEKARNIKU krewetki zmienią kolor- kiedy będą jasno- różowe można je wyciągać i podawać. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz