piątek, 22 stycznia 2016

PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM SEROWYM I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Aby pieczone ziemniaki były smaczne i się nie rozpadały kluczową sprawą jest wybór dobrej odmiany. Do pieczenia, smażenia i na frytki najlepsze są wszystkie odmiany z grupy B, na przykład Sante, Irys lub Irga. Ziemniaki z grupy A zupełnie się nie nadają, za to sprawdzą się w gotowaniu lub w sałatkach.


SKŁADNIKI:

-  ziemniaki (duże, klasa B) (jeden ziemniak na osobę)
- kwaśna śmietana
- sól 
- szczypiorek


PIEKARNIK ROZGRZEJ DO TEMPERATURY 180 stopni. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj i usuń oczka. Przygotuj sos serowy.


ŚMIETANĘ POSÓL DOŚĆ MOCNO i dodaj posiekany szczypiorek. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz około 40 minut, długość pieczenia zależy od odmiany i wielkości ziemniaka, więc zaglądaj do nich od czasu do czasu.

KIEDY ZIEMNIAKI będą prawie gotowe zwiększ temperaturę i podpiecz je delikatnie przez 10 minut- dzięki temu będą miały smak jak z ogniska :)


UPIECZONE ZIEMNIAKI podawaj od razu z kwaśną śmietaną i sosem serowym. Smacznego!

2 komentarze: