SKŁADNIKI:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki sosu tabasco
- 50 ml oliwy
- 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych)
- 3 łyżki sosu worcestershire,
- sól, pieprz
- papryczki japanelo (jeśli lubisz ostre)
- żółty ser
- 1 duży batat (pokrojony na frytki, nieobrany)
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
- jarmuż
- oliwa
- sól, pieprz
MIĘSO POŁĄCZ Z SOSEM TABASCO i odstaw do lodówki na kilka godzin. Cebule zeszklij na oliwie, dodaj mięso i przyprawy, smaż przez kilka minut. Po tym czasie zalej wołowinę pomidorami i gotuj do czasu kiedy masa mocno odparuje (około 40 minut)
BATATY POŁĄCZ Z OLIWĄ i przyprawami, przełóż je na blachę z pergaminem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W MISECZCE WYMIESZAJ OLIWĘ, sól i pieprz, maczaj w niej liście jarmużu, przekładaj na blachę z pergaminem. Piecz w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 180 stopni (możesz włożyć blachę do batatów na niższy poziom)
OPIECZONE PIECZYWO posmaruj majonezem z dwóch stron (dzięki temu sos nie wsiąknie za szybko). Nałóż mięso, papryczki i ser. Podawaj z frytkami i czipsami z jarmużu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz