czwartek, 14 stycznia 2016

ROSÓŁ Z KRÓLIKA

Rosół zawszę gotuję kilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu.

SKŁADNIKI:

- korpus z królika
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
- 1 opalona cebula 
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- łyżeczka młotkowanego pieprzu

KORPUS Z KRÓLIKA umyj i podziel na części. Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy. 


WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może przez to zmętnieć.

WSTAW NA MINIMALNY OGIEŃ (u mnie 1) i gotuj pod szczelnym przykryciem kilkanaście godzin. W wolnym gotowaniu jest to fajne, że nie ma znaczenia czy gotujesz godzinę dłużej, czy godzinę krócej, danie jest gotowe, kiedy wy jesteście gotowi żeby go zjeść :)

JEŚLI NIE UFASZ SWOJEJ pokrywce zabezpiecz garnek dodatkowo folią aluminiową. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz