Mówi się, że można wyciągnąć królika z kapelusza, ja mojego wyciągnęłam z rondla :) A tak na poważnie to bardzo zdrowe mięso, dobrze przyswajalne przez organizm, o niskiej zawartości tłuszczu, no po prostu bardzo zdrowe.
SKŁADNIKI:
- tuszka królika
- 100 g masła
- 250 ml rosołu z królika
- 150 ml śmietany
- 1 cebula
- sól
- biały pieprz mielony
TUSZKĘ PODZIEL NA CZĘŚCI- comber, łapy i skoki. Korpus wykorzystaj do rosołu. Wszystkie części posól i oprósz białym pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
KIEDY MIĘSO PRZEJDZIE solą i pieprzem rozgrzej patelnię i roztop masło. Smaż królika z każdej strony aby zamknąć pory. Wyjmij królika i przełóż do garnka, na tym samym maśle zeszklij cebulę i dodaj do królika.
ROSÓŁ Z KRÓLIKA DODAJ do garnka i duś około godziny. Po tym czasie wyjmij królika i z powstałego wywaru i śmietany zrób sos. Śmietanę przed dodaniem najlepiej zahartować. W razie potrzeby dopraw do smaku.
PODAWAJ Z ZIEMNIAKAMI lub kluskami śląskimi i oczywiście buraczkami z chrzanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz