poniedziałek, 13 lipca 2015

OŚMIORNICA MARYNOWANA W OLIWIE

Ośmiornica, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej jest ponoć najszlachetniejszym mięsem jakie można zjeść... ja się z tym zgadzam. Podawana na ciepło rozpływa się w ustach, na zimno jest delikatnie chrupka. W Grecji podawana jako jedna z wielu przystawek.


SKŁADNIKI:

- ośmiornica (u mnie mrożona)
- laska cynamonu
- 300 oliwy z oliwek
- 6 roztartych ząbków czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- sok z dwóch cytryn
-sól, pieprz


MROŻONĄ OŚMIORNICĘ WŁÓŻ do lodówki, im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami.


CHWYĆ OŚMIORNICĘ ZA GŁOWĘ i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły, zanuż ośmiornicę, gotuj przez około 40 minut.


ROZETRZYJ CZOSNEK Z SOLĄ, dodawaj po trochę soku z cytryny i oliwy i energicznie mieszaj, powinna wyjść zawiesista emulsja, na koniec dodaj pieprz i natkę pietruszki.


KIEDY OŚMIORNICA SIĘ UGOTUJE odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki (około 2 cm) i zalej emulsją. Schłódź i podawaj po kilku godzinach, najlepiej będzie jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Proponuję podawać z innymi greckimi przystawkami, na przykład: fasolią gigantes lub tzatzikami z miętą cytrynową. Smacznego






2 komentarze: