poniedziałek, 20 lipca 2015

SYROP LAWENDOWY

Połowa lipca to idealny czas na zbieranie lawendy, jest ciepło, w tym czasie ma najwięcej olejków eterycznych. Ten pyszny syrop jest dość słodki i gesty. Można go dodać do sałatek, marynować mięsa lub zrobić pyszną lemoniadę, świetnie nadaje się także do drinków :) idealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne.

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka kwiatów lawendy
- sok z jednej cytryny


ZAGOTUJ WODĘ Z CUKREM,  dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj kilka minut do momentu kiedy syrop nabierze kolory różowo- fioletowego.


KIEDY SYROP OSTYGNIE przecedź go przez gazę lub bardzo drobne sitko. I gotowe :) W lodówce możesz go przetrzymywać około 2 tygodnie, a jesli pokusisz się zrobić więcej to zawekuj i w zimie ciesz się smakiem lata.


LEMONIADA Z LAWENDOWEGO SYROPU wychodzi przepyszna, ja do 5 części wody dodaję 1 część syropu, do tego lód, parę truskawek i jest bosko.


W WEEKEND POKUŚ  się na drinka z lemoniadą, w wersji z szampanem, jest pyszny, a że lawenda działa uspokajająco to takie połączenie jest wprost idealne na gorące lato. Smacznego






3 komentarze:

  1. Ojaa, ale to musi być dooobre;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jest pyszny :) Polecam

      Usuń
    2. Wypróbowałam, wyszło pyszne:) Doskonały do czarnej herbaty

      Usuń