wtorek, 28 lipca 2015

ŁOSOŚ Z BATATAMI

Dziś zapraszam na bardzo aromatycznego i zdrowego łososia. Towarzystwo batatów pasuje jak ulał :) Zazwyczaj nudnego łososia podrasowałam kaparami, oliwkami i czosnkiem. Całe danie jest niewymagające, robi się wszystko w piekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę.


SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

- 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki
- sok z połówki limonki
 -garść kaparów
- garść czarnych oliwek niedbale posiekanym
- 8 ząbków czosnku posiekanego
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki masła

- 8 batatów
- 50 ml oleju
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- tymianek

-butelka białego wina


ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój na ósemki. W misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika.


KIEDY BATATY BĘDĄ SIĘ PIEKŁY dokończ łososia. Każdy kawałek  połóż na folii aluminiowej, na górze ułóż kapary, czosnek i oliwki. Szczelnie zawiń łososia i wstaw do piekarnika na druga blachę. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni.


TERAZ OTWÓRZ WINO I SIĘ RELAKSUJ. Po 15 minutach odwiń łososia i podkręć temperaturę do 180 stopni. Możesz przemieszać bataty, ale jak nie masz ochoty to olej :) Znowu usiądź w fotelu, zadzwoń do przyjaciółki na ploty... Za 10 minut możesz nakładać na talerze. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz