SKŁADNIKI:
GRYCZANY SPÓD:
- 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 200 g czekolady
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- 50 ml miodu
- szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych
- 5 łyżeczek żelatyny
LAWENDOWA GALARETKA:
- 100 ml syropu z lawendy
- 400 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- szklanka porzeczek
STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ, w międzyczasie oddziel białka od żółtek, jajka ubij na gęstą pianę. Czekoladę rozpuść w mleku, najlepiej w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz białek zblenduj na gładką, jednolitą masę. Delikatnie połącz masę z ubitymi białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 30 minut.
KASZĘ JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM, dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Kiedy żelatyna delikatnie ostygnie małym strózkiem wlewaj do masy jaglanej równocześnie intensywnie mieszając. Na koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód i wstaw do lodówki aby masa stężała.
WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego
świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) smacznego
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, jest pyszne :)
UsuńZapraszam na ciacho :)
OdpowiedzUsuń