Na tzatziki jest tyle przepisów ile psów o imieniu Burek, ja lubię z sokiem cytrynowym i miętą, a dziś chciałam żeby było jeszcze bardziej cytrynowo, więc dodałam miętę cytrynową. Wyszły pyszne, aksamitne. Jogurt najlepiej kupić prawdziwy, grecki, z mleka owczego, kto posmakował ten wie o czym mówię, ale że w Polsce jest praktycznie niedostępny, to taki nasz a'la grecki też będzie ok.
SKŁADNIKI:
- 5 małych, świeżych ogórków
- jogurt grecki owczy, jeśli nigdzie nie znajdziesz może być a'la grecki z marketu
- kilka gałązek mięty cytrynowej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
-sól, pieprz
- ritsina w dowolnej ilości
OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około 10 minut żeby puściły sok, możesz w tym czasie przygotować resztę składników i delektować się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :)
CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ, miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki.
DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze są następnego dnia. Smacznego!καλή όρεξη
idealne do domowych krakersów!
OdpowiedzUsuńZ miętą cytrynową musiał wyjść bardzo orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, idealne na lato :)
Usuń