poniedziałek, 22 czerwca 2015

SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYM TUŃCZYKIEM I TYMIANKIEM

Przygotowanie tego pysznego spaghetti nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Mi przygotowanie sosu zajęło tyle czasu ile gotował się makaron, nie spędziłam dużo czasu przy garach. Do potrawy świetnie pasuje białe wino, i tak trzeba pół kieliszka do sosu dodać, więc po co reszta ma stać w lodówce i wietrzeć ;)
















-


SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB


- 350 g filetu tuńczyka, drobno pokrojonego 
- 1/4 szklanki dobrej oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
- 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1/2 szklanki białego wina
- 500 g makaronu spaghetti 


POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :)




TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU, rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami i czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek.

GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku.


W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu, chwilkę podsmażaj. Niech spaghetti wchłonie trochę sosu. Przełóż na talerze, posyp tymiankiem. Tyle. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz