piątek, 23 września 2016

SUSHI Z WOŁOWINY I BOCZKU

Jakiś czas temu oglądałam doktora Rusaka robiącego tort z pasztetu, mówił, że to świetny żarcik :) Postanowiłam tez być kawalarzem i zrobiłam sushi z wołowiny i boczku :) nic tylko boki ze śmiechu :D

SKŁADNIKI:

- 200 gr chudej wołowiny
- 10 plastrów boczku wędzonego
- "laska" żółtego sera
- pół cebuli średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- łyżka sosu tabasco
- szczypiorek do posypania
- dip z pieczonych pomidorów


POTRZEBNE BĘDĄ:

-mata do sushi lub folia spożywcza

ZMIEL MIĘSO WOŁOWE, cebulę i czosnek na najmniejszych oczkach, dodaj paprykę, sól i sos tabasco, mieszaj kilka minut, dzięki temu masa będzie lepka i sushi nie rozwali się podczas krojenia.

ROZŁÓŻ MATE DO SUSHI, ułóż na niej boczek jeden plaster przy drugim (powinien powstać kwadrat). Układaj na boczku mięso, rób to partiami ponownie wyrabiając mięso, kiedy wykorzystasz całe mięso przy jednym końcu ułóż ser- od tego miejsca zwijaj sushi.

"RULONIK" PRZEŁÓŻ DELIKATNIE na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 20 minut.Kiedy sushi jest gotowe przełóż je na deskę i chwilę poczekaj oby stężało.

SUSHI POKRÓJ  W PLASTRY, posyp szczypiorkiem, podawaj z diem z pieczonych warzyw, keczupem lub innym sosem, który lubisz. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza