Pyszne, wyrośnięte i miękkie- tak pamiętam drożdżówki kupowane w piekarni kiedy jeszcze mogłam sobie na takie atrakcje pozwolić. Trochę to trwało nim dopracowałam przepis, na początku mojego bezglutenowego gotowania wypieki bardziej w konsystencji przypominały kule armatnie niż cokolwiek co można by do ust włożyć ;) Ale było, minęło, zapraszam po przepis, drożdżówki są pyszne :)
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki bezglutenowej (w równych proporcjach ryżowa, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana)
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 g suchych drożdży
- 50 g cukru
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 30 ml ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka babki płesznik
- białko do posmarowania
- szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka)
- cukier (zależy jak słodkie masz owoce)
- odrobina wody
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut)
OWOCE I WODĘ włóż do rondelka i postaw na gazie, cukru dodaj według uznania i gotuj tak długo aż się rozpadną, a woda odparuje. Pod koniec spróbuj czy nie trzeba dodać cukru.
PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ, ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie (najlepiej mokrą łyżką), nałóż owoców i posmaruj białkiem. Nagrzej i zaparuj piekarnik, piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Drożdżówki są gotowe kiedy będą miały ładny rumiany kolor. Smacznego!
Część zdania została na końcu rozdzielona przez zdjęcia. Na czym leżą te drożdżówki? :P
OdpowiedzUsuńDzięki, a drożdżówki leżą na zardzewiałej grubej blasze, pod każdą jest kawałek papieru do pieczenia :)
UsuńA o co chodzi z tym zaparuj piekarnik
OdpowiedzUsuńWstaw naczynie z wodą do piekarnika i delikatnie spryskaj gorący piekarnik
UsuńCzy można owsianą zastąpić jaglaną lub gryczaną? Albo jakąś inną?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jaglana da radę
Usuńa to siemię lniane ii babka płesznik konieczne?
OdpowiedzUsuń