SKŁADNIKI:
- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, z dużą przewagą tej ostatniej)
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 5 g drożdży suchych
- szczypta soli
- pół szklanki rodzynek
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ oprócz rodzynek i jednego białka włóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj, w międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem.
ODCEDŹ I OSUSZ RODZYNKI, wsyp je do ciasta na chałkę i dokładnie wymieszaj, misę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zaparuj go.
WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁÓŻ do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i wstaw do zaparowanego, nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach wyjmij chałkę z formy i ponownie wstaw do piekarnika na kratkę na 20 minut.
GOTOWA CHAŁKA MA ŁADNY, rumiany kolor i chrupiącą skórkę. Jeśli będziesz w stanie to poczekaj aby wystygła, jeśli nie... no cóż rozumiem :) Smacznego
O rany!!! Ja tez juz tak dawno nie jadłam takich pyszności!!!!!! Muszę zrobić, bo wygląda ta smakowicie!!!!
OdpowiedzUsuńZrób, zrób jest pyszna :)
UsuńJak robisz masło?
UsuńWitam, czy ten przepis nadaje się do pieczenia w automacie?
UsuńBardzo ciekawy przepis :) zawsze bałam się stosowac bezglutenowej mąki do ciast drożdżowych, bo jednak gluten w przypadku tych wypieków jest pożądany, ale jak widać, bez niego tez wychodzą cuda :)
OdpowiedzUsuńJa miałam niezliczoną ilość porażek, ale widać warto próbować :)
UsuńMoim marzeniem jest zjeść chałkę z masłem. Może się spełni? Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńMoje się spełniło :) Smacznego śniadania :)
UsuńMoje nie wyrosło, może wina drożdży :/ ale i tak się upieklo i w smaku niebo 😃
OdpowiedzUsuńTo dziwne, powinno rosnąć jak szalone... a jakich drożdży uzylas?
UsuńDrożdże Babuni suszone. Ale leżały w szafce jakiś czas więc może. ..po terminie :]
OdpowiedzUsuńSpróbuj jeszcze raz :)
Usuńto ciasto powinno być takie rzadkie? Mi wyszło jak na naleśniki z podanych proporcji niestety
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być rzadkie, takie jak na racuchy. Pozdrawiam
UsuńA dałoby radę z kruszonką i owocami ? Wygląda obłędnie !!! :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że by się dało :)
UsuńPewnie, że by się dało :)
Usuńwow :) dzięki :) jagody mi się marzą i widzę ciągle jagodzianki i ciasta drożdżowe z jagodami a teraz sama zrobię hurra :)
OdpowiedzUsuńOwoce opadły na dno wraz z kruszonką :P Ale naprawdę smaczna i fajna :) Ciasto nie rosło jak na drożdżach :P I było dosyć rzadkie - może zbyt rzadkie?
OdpowiedzUsuńMoże, każda mąką inaczej chłonie wilgoć
UsuńMąka kukurydziana ma gluten............................
OdpowiedzUsuńTak mi powiedziano kiedy upiekłam jabłecznik z maki kokosowej ziemniaczanej i kukurydzianej, więc jak to jest ??
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana nie ma glutenu
UsuńKukurydza jest bezglutenowa na 100 % https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
UsuńMąka kukurydziana nie ma glutenu
OdpowiedzUsuńNa pewno ma być tylko 5 g drożdży?
OdpowiedzUsuńNa pewno, tylko pamiętaj, że dotyczy to suchych drożdży.
UsuńMąka kukurydziana z natury nie ma glutenu, zależy jednak jaka firma produkowała i pakowała :-) jeśli na opakowaniu jest przekreślony kłos, to jest ns pewno produkowana i pakowana w warunkach bezglutenowych i zachowuje swoją bezglutenową naturę :-) jeśli kłoska brak, to trzeba liczyć się z tym, że może być zanieczyszczona glutenem :-/ to samo się tyczy mąk ryżowych, jaglanych, gryczanych i innych zmielonych naturalnie bezglutenowych "ziaren" :-)
OdpowiedzUsuńA czy można ten chlebek zrobić bez cukru?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale on z zasady ma być słodki. Może spróbuj w odpowiedniej proporcji z ksylitolem?
OdpowiedzUsuńWitam :-)
OdpowiedzUsuńCieszyłam się, że zrobię córci chałkę, bo tak lubiła zanim musiała przejść na dietę bezglutenową. Zrobiłam wg przepisu (dałam po 60g mąki ryżowej i ziemniaczanej i 80g kukurydzianej). Ciasto wyszło rzadkie, ale stwierdziłam, że może jeszcze nasiąknie płynem podczas rośnięcia i zgęstnieje. Rosło ładnie, ale nie zgęstniało, nie dałoby się z niego na pewno zapleść chałki, bo było po prostu rzadkie. Wlałam je do blaszki i dałam do piekarnika. Tam już niewiele urosło. Dobrze, że chociaż córce smakuje, bo całkiem bym się załamała.
Co zrobiłam nie tak?
Witam, no tej chałki nie da się zagnieść, ale jeśli robiłaś według przepisu to powinna smakować jak chałka glutenowa.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńDziekuję za przepis i inspirację.Wyszła bardzo smaczna:) z tym, że widząc konsystencję doszłam do wniosku, że użyję więcej mąki-myślę, że 200g to zdecydowanie za mało. Dodałam nie patrząc na wagę aż do uzyskania lepszej konsystencji-było płynne lejące się ciasto, dosypałam tyle mąki aż uzyskałam konsystencję "gęstej śmietany".Polecam zmodyfikować przepis.
Witam a czy mogę dodać mąkę z tampionki, mąkę gryczaną lub kokosową zamiast kukurydzianej ?
OdpowiedzUsuńNa jaką keksówkę jest przepis ? Ja mam 35x11 cm, nie będzie za duża ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie,co to znaczy przełożyć do zaparowanego piekarnika?
OdpowiedzUsuńNie piec tylko włożyć do gorącego?
A jaka powinna być temperatura piekarnika??
OdpowiedzUsuńPoproszę o dokładne proporcje mąk bezglutenowych i temperaturę pieczenia: termoobieg czy góra/dół?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za przepis Od wielu lat walczę z drożdżowym bezglutenowy i ciagle porażka a ten przepis po prostu idealny Zrobiłam z gotowego mixu mak bezglutenowych tzw uniwersalnego i wyszła wspaniała Ciasto faktycznie jak na racuchy lekko lejące ale po pierwszym rośnięciu lekko zgęstniało i do foremki już się tak nie lało Piekłam z termoobiegiem dwa razy po 20 min ciasto wzbudziło ogólny zachwyt i zostało pożarte nawet przez glutenowców ,którzy nie mogli uwierzyć ze może być takie pyszne bez glutenu Ma jeszcze jedna zaletę mianowicie nie wysycha Ponieważ zrobiłam z 2 porcji to trochę się obawiałam ze następnego dnia będzie suche Dobre było nawet czwartego dnia kiedy dojadaliśmy resztki cudem uratowane Pozdrawiam i mocno dziekuje
OdpowiedzUsuńbardzo proszę o proprcje mąk ile której Pani daje?
OdpowiedzUsuńDo czego ma być zużyte odłożone białko jajka?
OdpowiedzUsuń