środa, 6 lipca 2016

CHAŁKA BEZGLUTENOWA

8 lat nie jadłam dobrej chałki, aż stało się!!! Udało mi się upiec z smaku idealną :), można się przyczepić, że nie jest zaplatana, więc to taki słodki chleb.... Ale w smaku chałka jak glutenowa z najlepszej piekarni :) Do tego samodzielnie zrobione masło, kubek mleka i już mamy własnoręcznie zrobiony śniadaniowy raj :D


SKŁADNIKI:

- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, z dużą przewagą tej ostatniej)
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 5 g drożdży suchych
- szczypta soli
- pół szklanki rodzynek


WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ oprócz rodzynek i jednego białka włóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj, w międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem.

ODCEDŹ I OSUSZ  RODZYNKI, wsyp je do ciasta na chałkę i dokładnie wymieszaj, misę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zaparuj go.

WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁÓŻ do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i wstaw do zaparowanego, nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach wyjmij chałkę z formy i ponownie wstaw do piekarnika na kratkę na 20 minut.

GOTOWA CHAŁKA MA ŁADNY, rumiany kolor i chrupiącą skórkę. Jeśli będziesz w stanie to poczekaj aby wystygła, jeśli nie... no cóż rozumiem :) Smacznego



31 komentarzy:

  1. O rany!!! Ja tez juz tak dawno nie jadłam takich pyszności!!!!!! Muszę zrobić, bo wygląda ta smakowicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) zawsze bałam się stosowac bezglutenowej mąki do ciast drożdżowych, bo jednak gluten w przypadku tych wypieków jest pożądany, ale jak widać, bez niego tez wychodzą cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam niezliczoną ilość porażek, ale widać warto próbować :)

      Usuń
  3. Moim marzeniem jest zjeść chałkę z masłem. Może się spełni? Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje się spełniło :) Smacznego śniadania :)

      Usuń
  4. Moje nie wyrosło, może wina drożdży :/ ale i tak się upieklo i w smaku niebo 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, powinno rosnąć jak szalone... a jakich drożdży uzylas?

      Usuń
  5. Drożdże Babuni suszone. Ale leżały w szafce jakiś czas więc może. ..po terminie :]

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto powinno być takie rzadkie? Mi wyszło jak na naleśniki z podanych proporcji niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być rzadkie, takie jak na racuchy. Pozdrawiam

      Usuń
  7. A dałoby radę z kruszonką i owocami ? Wygląda obłędnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że by się dało :)

      Usuń
    2. Pewnie, że by się dało :)

      Usuń
  8. wow :) dzięki :) jagody mi się marzą i widzę ciągle jagodzianki i ciasta drożdżowe z jagodami a teraz sama zrobię hurra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Owoce opadły na dno wraz z kruszonką :P Ale naprawdę smaczna i fajna :) Ciasto nie rosło jak na drożdżach :P I było dosyć rzadkie - może zbyt rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, każda mąką inaczej chłonie wilgoć

      Usuń
  10. Mąka kukurydziana ma gluten............................

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak mi powiedziano kiedy upiekłam jabłecznik z maki kokosowej ziemniaczanej i kukurydzianej, więc jak to jest ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana nie ma glutenu

      Usuń
    2. Kukurydza jest bezglutenowa na 100 % https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten

      Usuń
  12. Mąka kukurydziana nie ma glutenu

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno ma być tylko 5 g drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, tylko pamiętaj, że dotyczy to suchych drożdży.

      Usuń
  14. Mąka kukurydziana z natury nie ma glutenu, zależy jednak jaka firma produkowała i pakowała :-) jeśli na opakowaniu jest przekreślony kłos, to jest ns pewno produkowana i pakowana w warunkach bezglutenowych i zachowuje swoją bezglutenową naturę :-) jeśli kłoska brak, to trzeba liczyć się z tym, że może być zanieczyszczona glutenem :-/ to samo się tyczy mąk ryżowych, jaglanych, gryczanych i innych zmielonych naturalnie bezglutenowych "ziaren" :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można ten chlebek zrobić bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pewnie można, ale on z zasady ma być słodki. Może spróbuj w odpowiedniej proporcji z ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam :-)
    Cieszyłam się, że zrobię córci chałkę, bo tak lubiła zanim musiała przejść na dietę bezglutenową. Zrobiłam wg przepisu (dałam po 60g mąki ryżowej i ziemniaczanej i 80g kukurydzianej). Ciasto wyszło rzadkie, ale stwierdziłam, że może jeszcze nasiąknie płynem podczas rośnięcia i zgęstnieje. Rosło ładnie, ale nie zgęstniało, nie dałoby się z niego na pewno zapleść chałki, bo było po prostu rzadkie. Wlałam je do blaszki i dałam do piekarnika. Tam już niewiele urosło. Dobrze, że chociaż córce smakuje, bo całkiem bym się załamała.
    Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, no tej chałki nie da się zagnieść, ale jeśli robiłaś według przepisu to powinna smakować jak chałka glutenowa.

      Usuń