środa, 6 lipca 2016

CHAŁKA BEZGLUTENOWA

8 lat nie jadłam dobrej chałki, aż stało się!!! Udało mi się upiec z smaku idealną :), można się przyczepić, że nie jest zaplatana, więc to taki słodki chleb.... Ale w smaku chałka jak glutenowa z najlepszej piekarni :) Do tego samodzielnie zrobione masło, kubek mleka i już mamy własnoręcznie zrobiony śniadaniowy raj :D


SKŁADNIKI:

- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, z dużą przewagą tej ostatniej)
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 5 g drożdży suchych
- szczypta soli
- pół szklanki rodzynek


WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ oprócz rodzynek i jednego białka włóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj, w międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem.

ODCEDŹ I OSUSZ  RODZYNKI, wsyp je do ciasta na chałkę i dokładnie wymieszaj, misę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zaparuj go.

WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁÓŻ do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i wstaw do zaparowanego, nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach wyjmij chałkę z formy i ponownie wstaw do piekarnika na kratkę na 20 minut.

GOTOWA CHAŁKA MA ŁADNY, rumiany kolor i chrupiącą skórkę. Jeśli będziesz w stanie to poczekaj aby wystygła, jeśli nie... no cóż rozumiem :) Smacznego



42 komentarze:

  1. O rany!!! Ja tez juz tak dawno nie jadłam takich pyszności!!!!!! Muszę zrobić, bo wygląda ta smakowicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, zrób jest pyszna :)

      Usuń
    2. Witam, czy ten przepis nadaje się do pieczenia w automacie?

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) zawsze bałam się stosowac bezglutenowej mąki do ciast drożdżowych, bo jednak gluten w przypadku tych wypieków jest pożądany, ale jak widać, bez niego tez wychodzą cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam niezliczoną ilość porażek, ale widać warto próbować :)

      Usuń
  3. Moim marzeniem jest zjeść chałkę z masłem. Może się spełni? Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje się spełniło :) Smacznego śniadania :)

      Usuń
  4. Moje nie wyrosło, może wina drożdży :/ ale i tak się upieklo i w smaku niebo 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, powinno rosnąć jak szalone... a jakich drożdży uzylas?

      Usuń
  5. Drożdże Babuni suszone. Ale leżały w szafce jakiś czas więc może. ..po terminie :]

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto powinno być takie rzadkie? Mi wyszło jak na naleśniki z podanych proporcji niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być rzadkie, takie jak na racuchy. Pozdrawiam

      Usuń
  7. A dałoby radę z kruszonką i owocami ? Wygląda obłędnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow :) dzięki :) jagody mi się marzą i widzę ciągle jagodzianki i ciasta drożdżowe z jagodami a teraz sama zrobię hurra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Owoce opadły na dno wraz z kruszonką :P Ale naprawdę smaczna i fajna :) Ciasto nie rosło jak na drożdżach :P I było dosyć rzadkie - może zbyt rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąka kukurydziana ma gluten............................

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak mi powiedziano kiedy upiekłam jabłecznik z maki kokosowej ziemniaczanej i kukurydzianej, więc jak to jest ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana nie ma glutenu

      Usuń
    2. Kukurydza jest bezglutenowa na 100 % https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten

      Usuń
  12. Mąka kukurydziana nie ma glutenu

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno ma być tylko 5 g drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, tylko pamiętaj, że dotyczy to suchych drożdży.

      Usuń
  14. Mąka kukurydziana z natury nie ma glutenu, zależy jednak jaka firma produkowała i pakowała :-) jeśli na opakowaniu jest przekreślony kłos, to jest ns pewno produkowana i pakowana w warunkach bezglutenowych i zachowuje swoją bezglutenową naturę :-) jeśli kłoska brak, to trzeba liczyć się z tym, że może być zanieczyszczona glutenem :-/ to samo się tyczy mąk ryżowych, jaglanych, gryczanych i innych zmielonych naturalnie bezglutenowych "ziaren" :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można ten chlebek zrobić bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pewnie można, ale on z zasady ma być słodki. Może spróbuj w odpowiedniej proporcji z ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam :-)
    Cieszyłam się, że zrobię córci chałkę, bo tak lubiła zanim musiała przejść na dietę bezglutenową. Zrobiłam wg przepisu (dałam po 60g mąki ryżowej i ziemniaczanej i 80g kukurydzianej). Ciasto wyszło rzadkie, ale stwierdziłam, że może jeszcze nasiąknie płynem podczas rośnięcia i zgęstnieje. Rosło ładnie, ale nie zgęstniało, nie dałoby się z niego na pewno zapleść chałki, bo było po prostu rzadkie. Wlałam je do blaszki i dałam do piekarnika. Tam już niewiele urosło. Dobrze, że chociaż córce smakuje, bo całkiem bym się załamała.
    Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, no tej chałki nie da się zagnieść, ale jeśli robiłaś według przepisu to powinna smakować jak chałka glutenowa.

      Usuń
  18. Witam.
    Dziekuję za przepis i inspirację.Wyszła bardzo smaczna:) z tym, że widząc konsystencję doszłam do wniosku, że użyję więcej mąki-myślę, że 200g to zdecydowanie za mało. Dodałam nie patrząc na wagę aż do uzyskania lepszej konsystencji-było płynne lejące się ciasto, dosypałam tyle mąki aż uzyskałam konsystencję "gęstej śmietany".Polecam zmodyfikować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam a czy mogę dodać mąkę z tampionki, mąkę gryczaną lub kokosową zamiast kukurydzianej ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Na jaką keksówkę jest przepis ? Ja mam 35x11 cm, nie będzie za duża ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pytanie,co to znaczy przełożyć do zaparowanego piekarnika?
    Nie piec tylko włożyć do gorącego?

    OdpowiedzUsuń
  23. A jaka powinna być temperatura piekarnika??

    OdpowiedzUsuń
  24. Poproszę o dokładne proporcje mąk bezglutenowych i temperaturę pieczenia: termoobieg czy góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo dziękuje za przepis Od wielu lat walczę z drożdżowym bezglutenowy i ciagle porażka a ten przepis po prostu idealny Zrobiłam z gotowego mixu mak bezglutenowych tzw uniwersalnego i wyszła wspaniała Ciasto faktycznie jak na racuchy lekko lejące ale po pierwszym rośnięciu lekko zgęstniało i do foremki już się tak nie lało Piekłam z termoobiegiem dwa razy po 20 min ciasto wzbudziło ogólny zachwyt i zostało pożarte nawet przez glutenowców ,którzy nie mogli uwierzyć ze może być takie pyszne bez glutenu Ma jeszcze jedna zaletę mianowicie nie wysycha Ponieważ zrobiłam z 2 porcji to trochę się obawiałam ze następnego dnia będzie suche Dobre było nawet czwartego dnia kiedy dojadaliśmy resztki cudem uratowane Pozdrawiam i mocno dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  26. bardzo proszę o proprcje mąk ile której Pani daje?

    OdpowiedzUsuń
  27. Do czego ma być zużyte odłożone białko jajka?

    OdpowiedzUsuń